Волинь

Якщо пенсіонер не повідомив про нову роботу

30 липня 2015, 12:00
0
0
Сподобалось?
0
«Так сталося, що батько-пенсіонер знайшов роботу, а пенсійний про це не повідомив. І тепер до нього претензії. Хочу спитати, в якому розмірі Пенсійний фонд має право утримувати переплату пенсії, якщо батько несвоєчасно повідомив про працевлаштування. У своїй заяві він надав згоду «утримати переплату за один раз». Пенсія у нього 949 грн, нарахована сума переплати становить близько 495 грн. Чи правомірно буде відрахувати з його пенсії всю суму переплати одноразово, чи згідно зі статтею 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» відраховувати щомісячно по 20% його пенсії?»
Світлана КОВАЛЬЧУК, Волинська область
Розмір відрахувань з пенсій, що утримуються на підставі рішення органу Пенсійного фонду України чи в судовому порядку, не може перевищувати розмірів, визначених статтею 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто у випадку утримання переплати – 20% пенсії. Водночас, частиною першою статті 50 Закону визначено, що суми пенсій, виплачених надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно.
З огляду на зазначене, пенсіонер може добровільно повернути переплату пенсії або її частину, в тому числі і за рахунок неотримання частини пенсії. Розмір повернутих коштів, які пенсіонер має намір повернути в конкретному місяці, він визначає самостійно.
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися