Волинь

У 33 роки має десятеро дітей

10 вересня 2015, 12:16
0
0
Сподобалось?
0

Село Раків Ліс Камінь-Каширського району знають далеко за його межами. 119 мешканок отримали почесне звання «Матір-героїня».

Всі шанси одержати цей титул має і Віта Ільчук. У свої 33 вона вже мама 10 діток. На офіційний статус матері-героїні зможе претендувати вже наступного року, коли п’ятеро народжених нею дітей матимуть більше восьми років.

Навіть найменші працюють

Шукати будинок Віти й Анатолія Ільчуків у Раковому Лісі довго не довелося. У сільському магазині відразу ж вказали дорогу до оселі, де живе «наймолодша» багатодітна мама. Будинок добротний, на два поверхи. Навколо – багато техніки. Трактор, реманент до нього. Дитячі іграшки…

– Ми з чоловіком самі хату будували, – охоче розповідає господиня. – Тут на другому поверсі окремо кімнати для хлопців і дівчат. Треба ще добудовувати кімнати для менших… Техніка для того, щоб швидше працювати. Діти ж бо малі, за ними догляд потрібен. Чоловік на сезонні роботи їздить, сам на все заробляє. Шість років тому бус купили. Живемо, як усі. 

Поки Віта розповідає, навколо нас бігають і гомонять дітки – одне від одного менше… Жінка встигає якимось кутовим зором бачити все, що роблять її шибеники:

– Злізь із гойдашки, то для малечі… Взуй капці… Постав велосипед, то не твій, – раз по раз дає вказівки. І діти слухаються.

– Свого першого сина Едика народила у 21 рік, – розповідає Віта. – Зараз йому 12. Через два роки на світ появилася Катя. Потім Вадим, Мар’яна, Дмитрик, Олексій, Алінка, Оксанка, Оленка і найменший Тарасик – у травні цього року. Зараз він спить. П’ятеро хлопчиків і п’ятеро дівчаток. Імена діткам сама давала, чоловік погоджувався.

Дивлячись на галасливу дітвору, яка з цікавістю розглядає тьотю з газети, дивом дивуєшся, як з ними можна впоратися.

– Та звикаєш, – всміхається Віта. – Хоча іноді таке вчудять… От мала у три роки – взяла і чубчик собі зістригла… А так вони діти слухняні. Кожен має свої іграшки, живуть дружно. Рано встають. Мають свої обов’язки – ліжка застелити, забавки поскладати, в кімнаті прибрати… Старші менших дітей глядять. А вже Тараса всі по черзі кормлять із пляшечки…

«Хазяйство невелике:  дві корови, двоє телят, троє свиней»

– По господарству ми в основному з чоловіком справляємося. Діти ще малі. Та й невелике воно у нас. Тримаємо дві корови, двоє телят, троє свиней… Все для себе. Хіба картоплю виходять усі на поле збирати, а старші ще сіно підворушити і загребти. От і зараз Едик татові помагає… А ми з меншими вдома самі.

Готує на велику сім’ю жінка щодня. Супів-борщів не виварює, бо не дуже їх любить дітлашня. Зате із задоволенням їдять чебуреки, варенички, пиріжки, пряники. Хліб сама пече… Їй це не важко. Адже вчилася на кухаря-кондитера.

– А сце мама лйогурт смацний робить, – сміючись, вигукнуло біляве дівча.

– Та який там йогурт – сметана із ягодою, – всміхається Віта.

Видно, що у цій родині увагу приділяють кожній дитині. Тут не зациклюються на матеріальному.

– Як у школу дітей збираю? Та кому що треба, те й купуємо. Іноді форму за старшими менші доношують. А так у кожного є портфель, зошити, ручки… Цього року я вже маю шестеро школярів, – розповідає багатодітна мама. – Якщо чесно, вони у мене більше фізкультуру люблять і музику. Едик у музичну школу на бандуру ходить і на хор. Катя на піаніно вчиться грати. Вадим також гарно співає… Треба буде і його записати. 

Віта не вважає свою родину незвичайною. Ні в кого нічого не просить, хіба що у Бога – здоров’я для своїх дітей.

Наталка СЛЮСАР,

Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися