Знайдений на Волині човен-довбанка унікальний для всієї Європи, але ми можемо його втратити
Волинь

Знайдений на Волині човен-довбанка унікальний для всієї Європи, але ми можемо його втратити

16 грудня 2015, 17:10
1
1
Сподобалось?
1

У вересні на Маневиччині ентузіасти випадково натрапили та дістали зі Стиру унікальний старовинний човен-добвнаку. Навіть при поверховому огляді знахідці давали 500 років, що є сенсацією для України. Човен було виявлено на прибережній смузі річки , між селами Старосілля та Копилля, на глибині приблизно 4 метри. Довжина човна близько 12 метрів, ширина 75 сантиметрів, висота 95 сантиметрів, товщина борту 7-8 сантиметрів, глибина самого човна до метра.

Є уже перші попередні результати радіовуглецевогоаналізу у київській лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища. Встановлено, що деревина, з якої виготовлений човен датується 11-14 століттям. Нині ж інститут проводить більш детальні аналізи. Це надає волинській знахідці європейського значення. Однак вона досі знаходиться в ангарі приватного підприємця, тому що, такої довжини приміщення в Маневицькому краєзнавчому музеї відсутнє.

«Для досягнення стабільного стану пам’ятки потрібно продовжувати термінові рятувальні консерваційні, реставраційні роботи та добудовувати приміщення, а для утворення мікроклімату та захисту поверхні човна від оточуючих забруднень під час проведення консерваційно-реставраційних заходів навколо пам’ятки необхідно збудувати теплицю з поліетилену або полікарбонату, адже для пам’ятки потрібне затемнене приміщення та стабільна температура», – зазначає директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич у своїй публікації на «Музейному просторі Волині».

Науковці Європи запропонували провести в червні-липні 2016 року Міжнародну археологічну експедицію на місці знахідки, в якій вже згодилися прийняти участь всесвітньо відомі археологи України, Швеції, Польщі, Литви. Професор університету в місті Вастерос (Швеція) Річард Боннер запропонував створити на базі Маневицького краєзнавчого музею наукову лабораторію з залученням вузькопрофільних спеціалістів світу, його також підтримують шведські науковці з університету Малардален.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Лежав 500років ,клопоту не було,зарийте його хай ще полеже.

    16 грудня 2015, 17:50
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися