Зробити машину на... вугіллі внуку підказала баба
Волинь

Зробити машину на... вугіллі внуку підказала баба

31 березня 2016, 11:56
0
0
Сподобалось?
0

На диво у селі Буцин Старовижівського району збігалися подивитися чи не всі чоловіки. Адже Вадим Поленцев та його сусід Сергій Мазурик зробили так, щоб старенька «Волинянка» їздила на... вугіллі! З неприхованим інтересом заглядали у машину, придивлялися до установки, яку хлопці самі сконструювали. І ми, зайшовши на подвір’я, теж захоплено оглядали диво-машину, особливо наш редакційний водій. Що цікаво, ідею сконструювати таке авто друзям подала… Вадимова баба.

– Якось почула по телевізору, що десь хтось зробив машину на дровах, – розповідає Марія Миколаївна Воздіган. – Я зацікавилася, бо у минулому механік. А внук і його друг-зварщик якраз сиділи удома. Ото я їм і кажу: «Хлопці, тож можна і на дровах чи на вуглі їздити, грошей на бензин малувато».

Вони сіли і давай шарити по інтернету, мозгувати. Знайшли якісь креслення, розрахунки. Проте не все відразу виходило. Тож коли виготовили установку і прилаштували до «Волинянки» та поїхали – радості не було меж! З наступною машиною, «Жигулем», який теж вирішили переобладнати, клопотів не мали, адже зі свого досвіду знали, що і як майструвати, які обчислення робити.

– В котлі, де спалюється деревне вугілля, утворюється газ, який проходить через фільтри грубої та тонкої чистки, через радіатор охолоджується, після чого потрапляє через карбюратор у двигун, – Вадим Поленцев пояснює нам принцип роботи установки, за допомогою якої авто їздить на вугіллі. – Кілограм вугілля замінює літр бензину. Така машина може тягти до двох тонн вантажу, – запевняє буцинський винахідник.

– «Волинянка» – то кінь для села, – сміється дід Микола Григорович. – Нею хлопці і сіно возили, і дрова, і гній. Поки охота була, то не могли натішитися, цілу прошлу зиму їздили. А потім їм надоїло дрова збирати, вугля випалювати.  Крім машини на вугіллі, Вадим зладнав квадроцикл. З чого? «А з того, що валялося на подвір’ї», – відповідає. «Квадрик» знадобився у господарстві. Ним їздить на риболовлю, полювання, у ліс по гриби. А ще чоловік мріє змайструвати авто для бездоріжжя «Баггі» та машину для своїх дівчат – дружини і чотирирічної донечки.

Олена ПАВЛЮК, Волинська область    


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися