У Луцьку замість вулиці Ванди Василевської буде вулиця Валерії Новодворської
Волинь

У Луцьку замість вулиці Ванди Василевської буде вулиця Валерії Новодворської

28 травня 2016, 09:44
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку в рамках закону України про декомунізацію перейменуванню підлягають десять вулиць. Одну з них назвуть на честь російської опозиціонерки Валерії Новодворської.

Не догодила стара назва вулиці Ванди Василевської. Ім’я – невідоме сучасникам. Але саме з ним пов’язують утиски львівських освітян наприкінці 30-х – початку 40-х років минулого століття.

Ванда Василевська – радянська письменниця польського походження, тричі лауреатка Сталінської премії.  Була донькою одного з лідерів Польської соціалістичної партії, у 1918-1919 роках міністра закордонних справ Польщі Леона Василевського. Освіту здобула в Краківському університеті. У 1939-му переїхала вже в український Львів, взяла радянське громадянство. Перешкоджала українізації польських шкіл. Через неї міг позбутися не лише посади, а й свободи Євген Березняк (Герой України, генерал-майор, прототип головного героя роману Юліана Семенова «Майор Вихор»), який на той час курирував освіту у Львові. Власне, він дбав про те, аби школи переводили з польської мови навчання на українську. Ванда Василевська написала на Євгена Степановича донос самому Сталіну!

Березняк знав, що Василевська у милості вождя, тож чекав неминучої розправи над собою. Ось що писав у своїх спогадах: «У Львові на той час було 90 польських, 14 єврейських і лише 3 українські школи. Я почав переводити школи на українську мову навчання, i вже за рік їх було 70. Серед населення це не викликало спротиву. Однак письменниця Ванда Василевська написала особисто Сталіну скаргу, що Березняк «извращает понимание национальной политики». За кілька днів приїхала комісія з Москви, яка мала завершити перевірку до кінця черв­ня. Я розумів, що наслідки для мене будуть невтішними, якщо не трагічними…» Закінчити перевірку комісія не встигла – 22 червня на місто впали перші німецькі бомби.

Як письменниця Ванда Василевська оспівувала боротьбу поляків за національну незалежність, романтизувала  радянських людей, писала про «велич радянського гуманізму й силу духу». Була дружиною українського радянського компартійного письменника Олександра Корнійчука. Про неї з чоловіком навіть ходили вірші такого плану: «Корнійчук і Ванда — не родина, а банда».

У листопаді 2015 року Український інститут національної пам’яті оприлюднив список прізвищ осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік і причетні до встановлення режиму сталінізму в Україні, який призвів до трагедії українського народу у двадцятому столітті. У ньому є й ім’я Ванди Василевської.

Відколи вулиця з такою назвою з’явилася у Луцьку, у міській раді не знають.

– Перед тим вулиця Ванди Василевської іменувалася Піонерською, – розповіла начальник відділу зв’язків з громадськістю Луцької міської ради Олена Макарова. – Тож до «історичної» назви повертатися ніхто й не планував.

Ідею увічнити у назві вулиці ім’я російської опозиціонерки Валерії Новодворської належала робочій групі з реалізації закону України про декомунізацію, яку очолює секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко («Самопоміч»). На сайті міськради впродовж двох місяців тривало обговорення. Жодних заперечень від громади міська влада не отримала, тож скерувала відповідний лист до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Новодворська заслужила на вшанування, адже все своє життя боролася з тоталітарним режимом. У часи Радянського Союзу була дисидентом, її переслідували за політичні погляди і відправляли на «лікування» у психіатричних лікарнях. Пізніше входила до лав російської опозиції, очолювала «Демократичний союз Росії». Дуже критично висловлювалася щодо Путіна і його політики.

Засуджувала анексію Криму, а проросійських бойовиків на Донбасі називала не інакше як бандитами і злочинцями. Померла у Москві 12 липня 2014 року у віці 64 років.
Джерело: Високий замок online


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися