«WOG» продав пальне «Укрзалізниці» за завищеними цінами
Волинь

«WOG» продав пальне «Укрзалізниці» за завищеними цінами

14 липня 2016, 09:27
0
0
Сподобалось?
0

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «ВОГ аеро джет» на постачання дизельного палива на 626,94 млн грн.

Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Замовлено 30 тисяч тонн палива по 20 898 грн/т. Це значно дорожче від ринкових цін. За даними «Oilnews», гуртові ціни в Україні на момент розкриття тендерних пропозиції становили 18 050 грн., тобто на 16% дешевше.

Також дешевше залізниця замовила дизпаливо у іншого переможця цього ж тендеру. По двом лотам 22 червня угоди були укладені з ПП «ОККО-бізнес контракт» Віталія Антонова, яке на тендері виграло з ціною 20 350 грн/т, а у день укладання угоди ще й надало додаткову знижку і по одному з лотів уклало з залізницею угоду на дизпаливо по 19 500 грн/т. У цьому випадку різниця з ринковою ціною, яка на кінець червня становила 18 270 грн, була значно меншою – близько 6 відсотків.

Це вже другий випадок цього року, коли «ВОГ» і «ОККО» ділять між собою велике замовлення залізниці і при цьому фірма з групи покійного нардепа Ігоря Єремеєва отримує цінову преференцію, а фірма Антонова дає більш дешеву ціну.

У травні залізниця замовила «ВОГ Аеро Джет» дизпалива по 19 500 грн/т, а «ОККО-бізнес контракту» – по 18 504-18 900 грн./т. Тоді у «ВДЗ» також не було даних про проведення додаткових перемовин з «ВОГом» щодо зменшення тендерної ціни.

На останньому тендері «ВОГ» і «ОККО» змагались виключно між собою, бо залізниця відхилила заявки від виробників палива ПАТ «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта» і ЗАТ «Белорусская нефтяная компания». Ці компанії не надали заяви-приєднання до договору про надання забезпечення пропозиції, тобто не сплатили гарантію. Також вони не вказали у своїх заявках цінову пропозицію, тому неможливо порівняти її з цінами переможців. Крім того, «Укртатнафта» Ігоря Коломойського вимагала повну передоплату, що не влаштовувало замовника.

Окрім цього, через оскарження українських постачальників імпортного палива, залізниця та АМКУ прийняли рішення про закупівлю без прив’язки до ринкових котирувань палива та курсу валюти. Відтак переможці нинішнього тендеру зможуть вимагати від залізниці підвищення ціни поставки, пред’явивши довідку від ДП «Держзовнішінформ» про ринковий рівень цін. Саме такими довідками зазвичай користується «ВОГ аеро джет». Наприклад, цього року фірма кілька разів вимагала від залізниці підвищувати на 10% кожен раз тендерну ціну на підставі довідок «Держзовнішінформу», у яких була вказана «ринкова» ціна набагато вища від даних інших компаній, що моніторять цей ринок. При цьому коли ринкові ціни падали, «ВОГ» відмовлялось знижувати підвищені ціни.

Різні фірми покійного Ігоря Єрємєєва за п’ять років отримали підряди «Укрзалізниці» на 21 мільярд гривень. Навіть донецькі компанії за часів Януковича не наблизились до показника хоча б 5 мільярдів гривень.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися