Волинь

Чортове колесо біля дядька Чорта

15 липня 2016, 18:58
0
0
Сподобалось?
0

У селищі Головне Любомльського району ще досі розповідають про незвичайну місцину – Городище. Це був вал ідеально круглої форми, ніби хто намалював його циркулем. Мав пологе підвищення з метр заввишки, всередині із заглибиною. А в діаметрі, як запевняють місцеві жителі, не менше сімдесяти метрів.

– Ми постійно там дітлахами бігали на озеро поблизу. Через те Городище ходили стежкою, бо навколо було болото, – згадував колишній селищний голова Василь Півень. – Недалеко від того місця я натрапив на дві люльки. Одна була випалена з глини, друга – чорненька, з розписом. Віддав у музей в Любомль. У народі Городище ще називали Чортовим Колесом. Колесом – бо круглої форми, а чому Чортовим? Точно не знаю, але маю припущення. Там поряд жив хуторянин, на того дядька казали Чорт. Пам’ятаю його, він був відлюдькуватий.

Василь Іванович розповідав, що у 50-х роках на Городищі проводила розкопки археологічна експедиція з Ленінграда. До робіт залучали і місцевих жителів, яким платили гроші. Науковці підтвердили, що це давнє поселення часів Київської Русі. Знайдено уламки посуду, кістки тварин, фрагмент обгорілого черепа людини. А взагалі, згідно з археологічними матеріалами, селище існує не менше чотирьох тисяч років. Біля Головна досліджено поселення другого тисячоліття до нашої ери та могильник четвертого-третього століття до Різдва Христового!

На жаль, радянська влада не берегла місцеві археологічні пам’ятки, бо у середині 1980-х під час меліорації давнє Городище розорали. Тепер там звичайнісіньке поле, яке заростає травою.

Олена ПАВЛЮК,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися