Церква у Тростянці
Волинь

Збудували церкву за одинадцять... місяців

27 листопада 2016, 08:29
0
3
Сподобалось?
3

Мешканці села Тростянка Рожищенського району за 11 місяців збудували церкву. Спочатку в це не повірила. Навіть хату за такий короткий час не зведеш, а тут храм. Та коли сільський староста Сергій Борщіюк почав розповідати, як його село і навіть геть чужі, але небайдужі люди взялися за цю богоугодну справу, зрозуміла: такій громаді все під силу.
У Тростянці ніколи своєї церкви не було. Ходили тутешні мешканці до храму в сусідні Іванчиці. І може, й далі ходили б, якби не загорілись ідеєю збудувати свою церквицю. 10 листопада 2015 року почали будівництво, а цьогоріч на Покрову в новій церкві відбулося перше богослужіння.
– Коли починали будувати, грошей не було навіть на фундамент, – каже Сергій Адамович. – Поїхав я в Почаїв, отримав благословення, й потихеньку почали. Отець Степан з Іванчиць допоміг знайти спонсора – залили фундамент. Наші люди, а в селі близько двох сотень дворів, самі зібрали 120 тисяч гривень і на будівництві допомагали. А скільки людей навіть з інших районів приїздили й працювали на будові!.. Були і з Ковеля, Луцька. Не можу не згадати тростянських хлопців, серед них і свого прийомного сина Юрія Матвіїшина, його друзів Богдана Греся, Володі Гараса, Лілії Пилипчук, яка касиром була, Івана Карбузького, Івана Боярчука, Копачівського сільського голови Олександра Совтиса, директора радгоспу «1 травня» Адама Павлюка та багатьох інших меценатів і помічників. З Почаєва помогли куполи придбати, і з Києво-Печерської лаври поміч була. Тільки на церковне начиння треба було 100 тисяч гривень. Церква наша повністю дерев’яна, з дуба, всередині обшита вагонкою, а ззовні – блок-хаусом. І будували її без жодного креслення – так, як вона мені приснилася.
Священик отець Степан приїздить на службу Божу із сусідніх Іванчиць. І навіть грошей на зарплату собі не бере. Всі пожертви залишаються у новозбудованій Святопокровській церкві. А їх є ще куди дівати, бо роботи всі не завершені.
Ніна РОМАНЮК,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися