Луцька газета вийшла шрифтом Брайля
Волинь

Луцька газета вийшла шрифтом Брайля

29 грудня 2016, 08:28
0
0
Сподобалось?
0

Видання, яке зможуть почитати незрячі і слабозорі, видав холдинг «CID MEDIA GROUP» у партнерстві з ГО «Генерація успішної дії» і Волинською обласною друкарнею. Презентація тижневика «Сім’я і дім» шрифтом Брайля відбулася 28 грудня. Це перше таке неспеціалізоване видання українською мовою в Україні.

«Ідея зробити нашу газету доступною людям з вадами зору виникла тоді, коли у Луцьку з’явилася можливість видавати поліграфію шрифтом Брайля. Тираж першого числа «Сім’ї і дому» шрифтом Брайля становитиме до 30 примірників і буде безкоштовно розповсюджений адресно, а також надійде до місцевої організації УТОСу і Крупівського навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами зору, – розповіла головна редакторка газети Наталія Пахайчук.

«Досі незрячим були доступні тільки видання УТОСу шрифтом Брайля, які не відповідають інформаційним потребам сучасної людини. Але у газеті «Сім’я і дім» можна прочитати про життя людей, матеріали на актуальні теми. Щоправда, друкуючи книги та періодику на наявному обладнанні, ми дуже ризикуємо, бо воно не розраховане на великі тиражі. Тому, аби такі проекти продовжувалися, ми розпочинаємо збір коштів на потужніший принтер  «braille box», який здатен за хвилину видрукувати 15 сторінок шрифтом Брайля. Нам дуже потрібна справжня «мобілізація добра», тому щиро просимо у всіх подальшої допомоги у пошуку коштів на придбання високовартісного обладнання для організації ефективної поточної роботи унікальної друкарні, яка має працювати для всієї України. Також запрошуємо авторів, видавців і просто креативних людей до спільних проектів і плідної співпраці», – зазначив голова ВОО ВГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук.

 

Цього ж дня відбулася ще одна знаменна подія для лучан із вадами зору. На зустрічі було презентовано меню, віддруковані з використанням шрифту Брайля. Першими замовниками такої продукції стали кафе «Аліса» та броварня «Карабас-Барабас». Тепер відвідувачі з порушеннями зору зможуть почувати себе тут більш зручно. Не потрібно шукати супроводжуючого, аби завітати сюди, а в комфортних умовах самостійно, не поспішаючи, ознайомитися з пропозиціями в меню, обрати собі щось до смаку та за підходящу ціну.

«Буденна річ для тих хто бачить, але це вкрай важливе відчуття свободи і повноцінності для незрячих клієнтів. Сподіваюся, що незабаром таких місць у Луцьку, та й по всій Україні стане більше», – впевнений Віталій Ткачук.

ГО «Генерація успішної дії» звертається до меценатів і небайдужих громадян підтримати фінансово проект «Braille studio». Реквізити для перерахунку коштів: ВОО ВГО «Генерація успішної дії» ЄДРПОУ 37004147 Р-р 26008055511197 МФО 303440 у Волинській філії ПАТ КБ «Приватбанк».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися