Мешканців кількох сіл Волині налякали... снігові блохи
Волинь

Мешканців кількох сіл Волині налякали... снігові блохи

1 лютого 2017, 18:45
0
1
Сподобалось?
1

Нещодавно житель села Млинове Ратнівського району, повізши гній на поле, що на хуторі неподалік лісу, побачив дивні «купки землі», які рухалися. При детальнішому вивченні чоловік зрозумів, що це малесенькі комахи, які заполонили все поле численними зграями. Односельчани та жителі сусіднього села, дізнавшись про таку незвичайну знахідку, забили на сполох,  занепокоївшись, чи не становитиме це якоїсь небезпеки для людей.

Вже наступного ранку на місце виявленого «невідомого» прибули спеціалісти з Ратного у складі заступника начальника Держпродспоживслужби у Ратнівському районі Михайла Приступи, завідувача епізоотичного відділу ветеринарної лікарні Руслана Жержа, провідного спеціаліста відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Тетяни Свідерської, провідного спеціаліста відділу прогнозування Ольги Савлук. А разом з приїжджими були й Млинівський сільський голова Анатолій Оніщук та депутат районної ради Володимир Ярмошук. Вони констатували, що це мошка невідомого походження, яка розкинулася на площі понад три гектари.

Комісія відібрала зразки з утворених колоній цих комах і відправила у Волинську фітосанітарну лабораторію для встановлення виду та з’ясування, чи не загрожує він населенню, тваринам і сільськогосподарським угіддям.

Фахівці з висновком не забарилися. Мешканців Ратнівщини налякала глетчерна блоха, яку в народі називають сніговою.

– Снігова блоха – це давно відома комаха, яка раніше лишалася «в тіні». Але ніякої загрози вона не несе ні людям, ні тваринам: вид не контактує з людьми й іншими теплокровними істотами та не переносить будь-яких захворювань. Ні люди, ні їхнє житло цих комах не приваблюють, оскільки снігові блохи живуть у дикій природі, а у теплі взагалі швидко гинуть. Посіви також їх абсолютно не цікавлять. Вони зазвичай не віддаляються від водойм або болотистих ділянок: їм потрібен прохолодний і вологий ґрунт, – заспокоює фахівець відділу фітосанітарних процедур Волинської обласної фітосанітарної лабораторії Сергій Левківський. 

Найбільш сприятливими для цих комах є температури від -10 до 10 градусів. При сильних морозах такі блохи впадають у стан глибокого сну. Обов’язкова умова для їх повноцінної життєдіяльності – відлига взимку. Адже розмножуються вони саме в зимовий період, відкладаючи яйця прямо у сніг або навіть у лід.

Харчуються снігові блохи виключно біологічними продуктами, наприклад водоростями, залишками гнилих рослин. Загалом ці комахи в плані харчування є абсолютно травоїдними, так що їх поява із залишками тваринного походження аж ніяк не пов’язана.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися