У волинському заповіднику мешкає два стада зубрів
Волинь

У волинському заповіднику мешкає два стада зубрів

6 лютого 2017, 09:48
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно у лісах Волині відбувся унікальний волонтерський захід. Природолюби добровольці допомогли працівникам Ківерцівського національного парку «Цуманська Пуща» порахувати волинських зубрів.

Про це інформують на офіційній сторінці нацпарку.
Національний парк був створений Указом Президента України у 2010 році, але при створенні парку лісовий масив, де власне мешкають зубри і який мав стати невід’ємною складовою парку – заказник «Зубр» – було виключено з його меж! Таким чином, хоч зубр і є емблемою парку, але в зимовий період звірі тримаються за його межами – на території двох мисливських господарств, де перебувають під постійною загрозою від проведення масштабних облавних полювань на кабанів чи оленів, під час яких умисно чи неумисно жертвами можуть стати самі зубри.
Їхня чисельність внаслідок тотального і неконтрольованого полювання скоротилася з понад 200-от осіб на початку 1990-х до трохи більше ніж десятка зараз (точна інформація нацпаркові була невідома). Подальше виживання цієї популяції залежить від мисливських господарств, які зовсім не зацікавлені у збереженні диких лісових биків – адже останні привертають надто багато уваги до цих мисливських земель і, відповідно, їх власників.
Тому перед працівниками національного парку стояло важливе завдання – провести незалежний облік зубрів, встановити точну їхню чисельність  і змусити мисливські господарства взяти їх на баланс при інвентаризації.
Для виконання цього завдання долучилися волонтери з Києва, Харкова, Житомира, Рівного та Львова, а також небайдужі активісти з Луцька. Вони провели декілька загінних обліків і, на великий та приємний подив співробітників нацпарку, знайшли не одне, а цілих два стада зубрів – одне, в 9 голів включно із телям, на території Звірівського мисливського господарства, а інше стадо, яке власне і стало несподіванкою – в 7 голів, теж разом із телям, на території угідь товариства «Майдан Мисливський». Головне, що обидва стада були зафільмовані на відео, які є неспростовними доказами.
Окрім побачених двох стад, за слідами на снігу на території угідь «Майдану Мисливського» обліковано ще два великих одиноких самці. Ще два самці зубра живуть в лісі на території великого вольєру. Тож загалом у пущі налічується 20 диких лісових биків.

https://www.youtube.com/watch?v=OKCZgSDXff0

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися