Руслан КАШАЮК зі своїми роботами
Волинь

Айдарівець картинами рятує хвору дівчину

23 лютого 2017, 12:06
0
0
Сподобалось?
0

За спиною лютує війна, гатять «Смерчі» та «Гради», летять міни, свистять кулі, розсипаються смертоносні осколки. Там ворог полює на твоє життя. У тому пеклі, названому АТО, побував і айдарівець Руслан Кашаюк з Волині. Він отримав дуже важкі поранення, але відвоював у смерті право на новий день. Сьогодні допомагає адаптуватися після війни іншим бійцям. А ще – вже тут, не на фронті, – бореться за чужі життя. І його зброя, що тримає тепер у руках, – це пензлик і фарби.

Він пішов на фронт добровольцем, як і інші його побратими з батальйону «Айдар». Ні секунди не вагався, бо ворог наступав на рідну землю. Руслан витримав не один бій, але окупант таки вцілив і викинув його, пораненого, з лінії фронту. Тепер потрібно було боротися за себе. І на допомогу в цьому, як виявилося, надскладному завданні прийшло мистецтво.

Відома волинська мисткиня Тетяна Мялковська на волонтерських засадах узялася проводити з такими хлопцями, як Руслан, арт-терапію. Вона приносила на заняття пензлики і фарби та просила «вималювати» свій біль. Їй вдалося за допомогою кольорів достукатися до багатьох закритих сердець. Серед найкращих учнів був і Руслан.

 – Я розумів, що мушу рятуватися, – зізнається айдарівець. – Тетяна Мялковська під час реабілітації вдихнула в мене життя. Сьогодні я вже маю кілька серій робіт, виконаних на склі. І тепер сам допомагаю тим, хто повертається з фронту, проводжу реабілітації.

А ще він, учорашній снайпер, записався у Школу іконопису. З його легкої руки написаний не один святий образ.

Картини на склі Руслана Кашаюка вже неодноразово бували на виставках. Нещодавно одна відкрилася в Луцьку, в бібліотеці для юнацтва. Тут представлена серія «Айдар» – 24 портрети хлопців, багатьох з яких уже немає на цьому світі. А ще – цикл робіт «Ангелочки для Марійки».

                       Марійка ДУДАРЧУК

– Це особлива серія. Перед Новим роком випадок мене звів з дівчиною непростої долі Марійкою Дударчук із села Мельники Шацького району. В неї десять років тому відмовили нирки. Кожен день Марійка бореться за своє життя, хоч це нелегко. Батьки не можуть бути донорами, тому кинулися шукати порятунку для дитини по закордонних клініках. Найбільш прийнятний варіант запропонували у Білорусі. Та ціна питання – 65 тисяч доларів. Для сільської родини ця сума непідйомна. Батьки втрачають надію, адже за таких обставин уже втратили одну дитину – сина, організм якого не сприймав гемодіалізу, й він помер. Тому ми, бійці батальйону «Айдар», узялися допомогти Марійці. Зокрема, я створив цикл робіт «Ангелочки для Марійки». Картини виставлені на продаж. Кожна виручена копійка піде на благодійність. Одну з них уже купили побратими. Я впевнений: кожному, хто відгукнеться, ці ангелочки принесуть щастя, – каже Руслан.

Також можна просто переказати кошти на лікування Марії Дударчук. Реквізити: картка «Приватбанку» 5168 7572 8643 3166, для Дударчук Марії Володимирівни.

Наталія КРАВЧУК, м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися