Чи можна отримати пенсію за віком, якщо не вистачає робочого стажу?
Волинь

Чи можна отримати пенсію за віком, якщо не вистачає робочого стажу?

24 березня 2017, 12:38
0
0
Сподобалось?
0

До нас часто пишуть і телефонують читачі з проханням пояснити, чи можуть вони вийти на пенсію, досягнувши відповідного віку, але при цьому не маючи необхідного стажу: для чоловіків 35 років, для жінок – 30. Із цим питанням, зокрема, звернувся водій автобуса Олексій з Луцька: «Я працюю шофером на автотранспортному підприємстві. Цього року мені виповнюється 60 років, маю 33 роки стажу. Чи можна буде, отримуючи пенсію, продовжувати працювати, щоб збільшити свій страховий стаж і розраховувати через якийсь час на її перерахунок?» Схоже запитання прислав і Микола Супрунюк із села Мельники-Річицькі Ратнівського району Волині.

Як пояснила заступник начальника Головного управління Пен­сійного фонду у Волинській області Лариса Лучковська, законодавство передбачає, що чоловіки мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років. Отже, читачі, які поставили запитання, мають право вийти на пенсію у 60 років. Але мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом (станом на 01.03.2017 – 1247 грн). Якщо у вас немає 35 років страхового стажу, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Розмір пенсії обраховується індивідуально і залежить від величини страхового стажу та заробітної плати особи.

У разі, якщо особа після призначення пенсії продовжує працювати, перерахунок проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.

Якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися