Фото Юлії Євпак
Волинь

Знайдений на Волині унікальний човен-довбанка руйнується

3 квітня 2017, 18:42
0
1
Сподобалось?
1

Ще у серпні 2015 року Волинь прогриміла в археологічному світі Європи гучною знахідкою – на Маневиччині рибалки у річці Стир випадково натрапили на 12-метровий човен-довбанку. За оцінками вчених зі Швеції та Прибалтики, він був виготовлений у ХIV столітті. Видовбали човен зі стовбура верби білої. Шведи пропонували за диво-знахідку 100 тисяч євро, однак волинські науковці вирішили, що такі артефакти мають залишитися на рідній землі. Для консервації човна довбанки потрібно було 300-400 тисяч гривень. Проте у державі коштів так і не знайшлося. Підтримувати знахідку вдається лише завдяки ентузіазму працівників Маневицького краєзнавчого музею та небайдужих людей. Зокрема, майже два роки човен, якому понад 600 років, зберігається в у Маневичах в ангарі біля пилорами. Це приміщення безкоштовно надав місцевий підприємець. Тут же, поруч із човном-велетнем, зберігаються ще два його 4-метрові "брати".

Нещодавно оглянути диво-човен мала нагоду начальник відділ менеджменту та креативних індустрій Луцької міської ради Юлія Євпак. Вона констатувала, що унікальна знахідка поступово руйнується.

«Крайній раз бачила його менше року тому. Нам тоді розповідали, що човну потрібні спеціальні умови для утримання. Звісно, що туристична родзинка краю посеред пилорами – це нєчто та не найгірше, що може бути. В цьому є навіть якась турфішка. Але за цей короткий проміжок часу неозброєним оком видно, як змінюється човен: краще виглядати (чи стабільно однаково) він не став. Тріщіна помітно більшає... І якщо в минуле наше «побачення» мені перехоплювало подих, то цього разу напала непозбувна бентега», – написала вона у «Фейсбук».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися