Лучанці пересадили серце індійського банкіра
Волинь

Лучанці пересадили серце індійського банкіра

20 квітня 2017, 16:56
0
0
Сподобалось?
0

 

Про історію лучанки Наталії Омельчук ми розповідали на початку цього року. До січня 2016-го її життя протікало у звичайному ритмі. Наталія готувалася стати мамою, однак замість щастя материнства молода жінка пізнала чимало горя і мук. Вона втратила дитину й сама була на волосині від смерті.

Грип убив дитину, а маму лишив за крок до смерті

У січні минулого року Наталія була на сьомому місяці вагітності. У цей період жінка захворіла на грип, який ускладнився сильною пневмонією. В Наталії Омельчук почалися приступи удушення. У Луцьку лікарі пологового будинку виявили у пацієнтки проблеми із серцем і, засумнівавшись у своїх можливостях, відмовилися класти у стаціонар. Тож її доставили у Київ в Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України. Вже тут лучанці зробили кесарів розтин. На світ з’явився хлопчик. Однак недоношене маля було слабким, його стан погіршився. Загалом понад місяць дитина провела у реанімації й померла через 40 днів після народження. Не допомогла й операція.

Тим часом продовжувалися проблеми зі здоров’ям Наталії. У неї почала набиратися рідина у легенях. Смерть дитини підірвала й моральні сили. Після похорону малюка Наталію Омельчук перевели до Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Та все ж лікування давало лише тимчасові успіхи. Кошти для допомоги Наталії Омельчук збирали завдяки численним публікаціям у ЗМІ та сюжетам на телебаченні. У лютому цього року їй зробили операцію на клапанах серця, проте безуспішно. Далі українські медики розвели руками, адже врятувати 27-річну волинянку могла тільки пересадка серця.

У наших реаліях такий діагноз практично вирок, адже трансплантологія в Україні заблокована законодавчо. Шанс отримати нове серце був тільки за кордоном (вартість операції сягає 100 тисяч доларів). У певний момент виплив варіант з Індією. Індійські фахівці прилетіли в Україну, щоб оглянути пацієнтку. А кілька тижнів тому вже Наталія разом з мамою Людмилою Павлівною вирушила до Індії у клініку «Фортіс» у Мумбаї з надією отримати донорське серце.

Із 116 пацієнтів орган підійшов тільки українці

Для лучанки відлік ішов на дні, її стан погіршувався. Одного разу навіть відбулася зупинка серця. Наталію Омельчук ледь повернули до життя. Й тоді нарешті на­дійшла звістка про появу донора у місті Сурат. Там в автомобільній аварії загинув 22-річний банківський працівник. Коли його мозок помер, родина дала добро на те, щоб органи (серце, печінку, нирки, підшлункову залозу та рогівку очей) їхнього молодшого сина використали для допомоги важко хворим людям. Зрештою, банкір урятував сімох пацієнтів, але саме на серце була найбільша черга. На його заміну очікували аж 116 людей у різних клініках індійського столичного штату Махараштра. За індійським законодавством під час операцій з трансплантології перевага віддається громадянам Індії. Тож шанси українки отримати серце були менше як один відсоток. Однак Бог зжалився саме над Наталією Омельчук. Тільки їй за аналізами ідеально підходило серце 22-річного індійця. Воно «пасувало» не тільки за групою крові – його розмір відповідав вазі пацієнтки. Коли з Національної організації органної та тканинної трансплантації надійшло підтвердження, що серед індійців немає підходящого претендента на орган, почалася справжня медична спецоперація. Як розповіло індійське видання Hindustan Times, донорське серце чартерним авіарейсом доставили із Сурата, куди попередньо вирушила команда хірургів-трансплантологів з клініки «Фортіс», щоб вилучити орган у донора, до Мумбая. В аеропорту вже чекав спец­автомобіль. Процедурі доставки сприяла поліція, працюючи у жорсткій координації з медиками. Таким чином серце за 1 годину 32 хвилини подолало відстань у 317 кілометрів! Хоча у зв’язку зі станом пацієнтки існували серйозні ризики, операція пройшла успішно. Поки що лучанка перебуває під наглядом індійських лікарів.

До речі, Наталія Омельчук стала першою іноземкою, якій пересадили серце індійця. Українка автоматично виявилася топ-новиною місцевих ЗМІ. Практично всі головні видання країни розповіли у деталях її історію.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися