Підприємці шахраюють на утилізації ртутних ламп
Волинь

Підприємці шахраюють на утилізації ртутних ламп

14 червня 2017, 12:25
0
0
Сподобалось?
0

Уже багато років українці, замість стандартної лампочки використовують економні аналоги. На сьогоднішній день це переважно ртутовмісні вироби, які не можна викидати у смітник. Адже кожна така лампочка містить 40-70 міліграмів ртуті. Але, оскільки у більшості українських міст не налагоджено збір таких небезпечних відходів, побутові споживачі зазвичай просто викидають їх у смітники. На жаль, не набагато краща ситуація і з установами та організаціями, де небезпечних світлових приборів може накопичуватися в рази більше. Якщо вони навіть і подбають про централізовану здачу на утилізацію люмінісцентних ламп, то не завжди є гарантія, що екологія не постраждає. Адже абсолютна більшість підприємств, які за рахунок низької ціни виграють тендери на надання послуг із переробки та перевезення ртутних ламп, не мають реальних технологічних можливостей для надання таких послуг. Про це заявив керівник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Реально, за даними міністерства, вартість утилізації однієї ртутної лампи в Україні складає не менше 7 гривень. Якщо нижче, то підприємство працює вже навіть не в нуль, а собі в збиток. Водночас тендери виграють фірми з пропозицією утилізувати ртутовмісну лампу за 1,5 чи 3 гривні, що є майже вдвічі нижче собівартості. 

На Львівщині діє державне підприємство «Бондарівка», яке має єдину в Україні сучасну лінію переробки металічної ртуті та забезпечує найвищий рівень екологічної безпеки при переробці ртутних ламп. Це унікальне для України підприємство збудоване за грантові кошти ЄС. Потужність лінії – 200 кілограмів на годину, що дозволяє повністю задовольнити потреби Західної України. Проте воно не працює на повну потужність. Виною всьому, вважають у Мінприроди, непрозора конкуренція. Нечесні підприємці, укладають угоди зі львівським заводом, але не передають на переробку жодної лампи. Угоди з «Бондарівкою» їм потрібні лише, щоб подати пакет документів на різного роду тендери. Фактично відбуваються шахрайські дії. Зібрані лампи накопичують у кагатах, користуючись тим, що в Україні введено мораторій на позапланові перевірки бізнесу.

Поки у цій ситуації тішить, що ртутовмісні лампи активно витісняють з ринку ще більш економні і більш екологічні LED-лампи (світлодіоди). Відсутність люмінофора і ртуті у них дозволяє обійтися без витратного методу демеркуризації використаних виробів і без особливих умов по збору і транспортуванню відходів. Утилізація світлодіодних ламп відбувається за стандартною схемою утилізації твердих побутових відходів і при правильному використанні дає навіть певний об’єм вторсировини.

До слова, у Луцьку раз на місяць відпрацьовані лампи з вмістом небезпечних речовин можна здати на прохідній заводу «Луцькпластмас». Звідси раз на місяць їх забирають представники рівненської фірми, з якою луцька міська рада уклада відповідний договір. Проте чіткого графіку приїзду утилізаторів не існує. Йде мова про те, що кілька спеціалізованих контейнерів розмістять просто у місті.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися