На Волині запрацює електронна система обліку «сердечників»
Волинь

На Волині запрацює електронна система обліку «сердечників»

30 червня 2017, 18:40
0
0
Сподобалось?
0

Цими днями медзаклади Волині отримують комп’ютерне обладнання у рамках реалізації Субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області» на загальну суму майже 300 тисяч американських доларів. За допомогою цієї техніки в регіоні буде введено «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення».

Перші 25 комплектів комп’ютерів та принтерів отримало Ковельське медичне територіальне об’єднання. Їх встановлять в амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини Ковеля та Ковельського району. У набір входять системний блок, монітор, мишка, принтер, блок живлення, кабелі та подовжувачі.

– Не випадково процес передачі техніки стартував саме з Ковеля. У світлі медреформи, яку нині проводить Міністерство охорони здоров’я, тут буде центр найбільшого в області госпітального округу, який охопить трохи менше ніж півмільйона людей, а це майже половина волинян, – зазначив голова Волинської облдержадміністрації, очільник координаційної ради з впровадження Субпроекту СБ «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області» Володимир Гунчик.

– Проблема серцево-судинних захворювань у районі стоїть дуже серйозно. Дорослого населення на Ковельщині – 84 тисячі. З них на диспансерному обліку через хвороби системи кровообігу стоїть понад 19 тисяч. Смертність від серцево-судинної патології як у нас у районі, так і по області в цілому найвища по Україні. Реально ж цифри можуть бути більшими, чимало людей перебуває на заробітках за кордоном і не має часу прислухатися до свого організму. На жаль, нині від цих недуг страждають не лише люди похилого віку. Для прикладу, дуже «помолоділи» інфаркти міокарда. У чоловіків вони бувають уже і з 23 років, у жінок – із 31. А до сорока такі хворі можуть мати вже й по кілька інфарктів, – розповів Віктор Лещук, завідувач кардіологічного відділення Ковельського медичного територіального об’єднання.

За словами Віктора Антоновича, створення реєстру хворих із серцево-судинними патологіями полегшить роботу лікарів, а головне – дасть змогу оперативніше реагувати на загрози здоров’ю людей.

Розробка «Реєстру індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення» для Волині обійшлась у 53 тисячі доларів. Програмне забезпечення створила одна з провідних українських  IT-компаній, яка виграла відповідний тендер.

– IT-компонент вивів нас у лідери по Україні. І на нас уже рівнятимуться, розробляючи загальнонаціональний реєстр, враховуючи особливості регіонального, – наголосив заступник голови ОДА, керівник групи управління Субпроектом, голова комісії з відбору консультантів, товарів, робіт і неконсультаційних послуг для проведення закупівель Сергій Кошарук.

Як працюватиме система на практиці, ми поцікавились у Дмитра Киращука, який у Субпроекті є представником Світового банку з питань IT-технологій. За його словами, програмне забезпечення просте у користуванні, тож навички у роботі з ним медперсонал зможе легко набути після нетривалого навчання, яке планується провести у липні-серпні. Принцип дії системи такий. В амбулаторіях, куди звертатимуться хворі з патологіями серцево-судинної системи, на них заводитимуть електронний аналог паперової медичної картки. Поки що передбачено, що особу ідентифікуватимуть за паспортними даними. До картки вноситимуть відомості про діагноз пацієнта, його скарги, дати відвідування лікаря, призначене лікування, проведені операції тощо. Вся інформація зберігатиметься на сервері, який уже готовий до роботи. Обладнання закупили і встановили у спеціально підготовленому приміщенні у Волинському центрі екстреної медичної допомоги. Тож доступ до електронних карток хворих із серцево-судинними патологіями матимуть лікарі по всій області за допомогою мережі Інтернет. Отже, їдучи із села на консультацію у район чи в обласну лікарню, не потрібно буде брати із собою папери. Це значно економитиме час лікарів, а в екстрених ситуаціях може стати порятунком для пацієнта. Нині у рамках Субпроекту оголошено тендер на розробку комплексної системи захисту даних, аби убезпечити електронні медичні картки від хакерських атак та викрадення інформації зловмисниками.

За словами Дмитра Киращука, розроблене програмне забезпечення неначе конструктор і має значно ширші можливості – за умови доробки воно може забезпечити повне ведення медичних карток хворих за усіма напрямками. Це надзвичайно актуально. Адже Міністерство охорони здоров’я працює над запровадженням в Україні системи e-health – електронної системи урядування та обліку в медицині. При цьому розроблений для Волині «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення» можна легко в неї інтегрувати.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися