Волинь

Село повстало проти сільради

7 липня 2017, 12:34
0
0
Сподобалось?
0

Жителі села Краска Ратнівського району майже півроку штурмують органи влади всіх рівнів з одним-єдиним питанням – вони хочуть від’єднатися від своєї сільської ради із центром у Здомишлі.

Конфлікт виник після того, як на громадських обговореннях, сесії сільської ради прийняли рішення об’єднатися в одну громаду із центром у Ратному. Кращани виступили категорично проти. У січні було зібрано 112 підписів за те, аби їхнє село об’єднали в громаду із центром у Заболотті.

– Ще 10 січня ми написали звернення до голови Здомишельської сільської ради Андрія Головія про те, аби приєднати село Краска до Заболоттівської громади із землями, які належать нашому селу і були приєднані до Здомишель­ського колгоспу, – пояснив позицію місцевий житель Іван Тусюк. – Хіба реформа робиться не для людей? А нам ближче і зручніше бути біля Заболоття. Від Краски туди – сім кілометрів, а до Ратного – 22. З Краски до Заболоття ходить поїзд Ковель – Заболоття два рази в день, а до Ратного – автобус два дні на тиждень. То як нам буде вирішувати справи? Сказали, що ми маємо робити так, як вирішили у сільраді. Неправда. Я їздив у Київ, був у Верховній Раді, Кабінеті Міністрів, Конституційному Суді. Там роз’яснили, що окреме село може від’єднатись, якщо ми цього захочемо. То у нашій сільській раді не хочуть нічого робити.

Директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області Анатолій Пархом’юк зазначив, що теоретично це зробити можна. На практиці ж – дуже складно.

– Згідно із законом «Про добровільне об’єднання громад», об’єднуватися можуть лише сільські ради, а не окремі села. Ми ще у 2015 році звертали увагу законотворців на цю проблему. Наразі  внесли зміни щодо спрощеної процедури об’єднання у громаду лише сільрад, які належать до різних районів. Можливо, буде рішення і щодо окремих сіл. А так процедура виходу села із сільради дуже складна. Забере до трьох років, адже в кінцевому результаті має бути рішення Верховної Ради України. Що стосується Здомишельської сільської ради, згідно з перспективним планом, вона мала об’єднатися в одну громаду із Заболоттям. Зі свого боку ми зробили все можливе, щоб так і було. Але більшість у самій сільській раді вирішила інакше. І ми маємо прийняти це рішення.

У Красці таке пояснення не сприймають. 21 травня тут відбувся схід селян, на якому прийнято звернення щодо від’єднання від громади Здомишель­ської сільської ради.

– Згідно із переписом, у 1900 році у нашому селі було 700 хат. Зараз числиться 100. Село почало занепадати, коли його приєднали до Здомишля. Але скільки наше село може занепадати? – стоїть на своєму Іван Тусюк.

Зазначимо, що Здомишельська сільська рада Ратнівського району невелика. Сюди, крім самого Здомишля, входять села Шменьки та Краска. Від Здомишля і Шменьок до Ратного по трасі – 10 кілометрів, до Заболоття – 15.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися