Бурштин на Волині видобуватимуть кар’єрним способом: знадобляться водії, охоронці та ювеліри
Волинь

Бурштин на Волині видобуватимуть кар’єрним способом: знадобляться водії, охоронці та ювеліри

10 липня 2017, 18:43
0
-1
Сподобалось?
-1

Комунальне підприємство Волинської обласної ради «Волиньприродресурс» видобуватиме бурштин на території Волині кар’єрним способом. Роботи проводитимуться не на всіх територіях одразу, де є поклади бурштину, а поступово. Для цього копатимуть траншею протяжністю у гектар, грунти – родючі та піщані складуватимуть, а шар глини, в якому зазвичай і міститься «сонячний камінь», вивозитимуть на переробку на спеціальний завод. Надлишкову воду, яка утворюватиметься у кар’єрі, зливатимуть у меліоративні канали. Після завершення видобутку на ділянці її рекультивуватимуть, почергово закладаючи на місце шари грунту. При цьому верхній родючий грунт обіцяють збагачувати сапропелями. Після цього використана земля повертатиметься назад селянам, а видобуток переміщуватиметься на наступний гектар.

Про технологічні тонкощі роботи «Волиньприродресурсу» розповів прес-службі Волинської обласної ради заступник директора підприємства Анатолій Капустюк. До речі, останній раніше був серед засновників компанії, яка намагалася отримати дозвіл на видобуток бурштину на Житомирщині.

За його словами, на Поліссі з’явиться багато робочих місць.

– Потрібні будуть водії, які централізовано перевозитимуть грунт, потрібні екскаваторники, ті, хто немає технічної освіти чи не володіє технікою, будуть залучені до охорони, об’єднуватися у народні дружини, – каже Анатолій Капустюк.

За його словами, здобутий бурштин планують реалізовувати у Китаї. Наразі ця країна і є головним споживачем «сонячного каменю». Український нелегальний бурштин транзитом через Литву та Польщу, куди він потрапляє шляхом контрабанди, переправляється у Піднебесну. Через це ринок «сонячного каменю» просів.

– Комунальне ж підприємство зацікавлене якомога дорожче продати бурштин. Якщо ми можемо дорожче реалізувати сировину після первинної обробки або вироби з неї, то для чого нам продавати сирець. Ми тут можемо і тут створити нові робочі місця. Зокрема, поновити професійно-технічних училищах професію ювелірів, або робити замовлення на таку спеціальність.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися