П’яний водій фурою переїхав двох дівчат на смерть
Волинь

П’яний водій фурою переїхав двох дівчат на смерть

10 серпня 2017, 11:44
0
3
Сподобалось?
3

Поліція могла, та не зупинила страшну біду

Страшний крик розбудив Прилісне Маневицького району близько першої години ночі 2 серпня. Це кликав на допомогу 16-річний Андрій Пилипчук. Стікаючи кров’ю, він намагався допомогти своїм подругам – Ангеліні Мельник та Марії Биковській. Люди, що вибігли з навколишніх будинків, заклякли від шоку: на дітей, які сиділи на лавочці недалеко від дому у самому центрі села, наїхала фура. Дівчата померли на місці. Хлопця з важкими травмами доставили в лікарню. Водій кинув автівку і втік.

Не встигли порадіти юності і студентству

Від пережитого шоку село не може отямитись й досі. Зовні все прибрали, про місце трагедії нагадують лише квіти, висаджені на місці загибелі дівчат, але всередині людей клекоче біль, обурення і гнів. Про загиблих   говорять тільки хороше: красуні, розумниці. Без Ангеліни і Марії не обходилося жодне шкільне свято. Їх пам’ятатимуть завше веселими. Андрій, Ангеліна і Марія дружили з дитячого садочка, разом закінчили школу, вступили до вишів… Усе життя було попереду. Буквально напередодні, 1 серпня, молоді люди дізналися, що стали студентами. Марія обрала фах лісівника у київському університеті, Ангеліна мала студіювати право у Кам’янці-Подільському. Радості у родинах не було меж, дітьми гордилися. Марійка ще встигла відпасти корів (була бабусина черга), а на вечір зібрала речі, щоб відвезти оригінали документів у столицю. Маршрутка, яка йшла з Любешова, не зупинилася, напевне, не було місць. Тож дівчина вернулася додому і подзвонила своїм друзям. Це був пізній теплий літній вечір. Молодь довго сиділа на лавочці у центрі села. Їм було про що поговорити, над чим посміятися... І раптом блиск фар, вищання гальм і несамовитий крик…

Ангеліні й Марії не судилося стати студентками, нареченими, мамами… У білих платтях їх поклали в труни, однокласники несли печальний коровай… Усе село одягло чорний одяг, ішло за двома домовинами і плакало… Це неможливо пережити. Немає таких слів, щоб висловити  співчуття батькам і рідним загиблих, усім, хто їх любив.   

У батьків Марії, крім неї, підростають ще двоє синів, вона ж була їх донею, їх сонечком. А Ангеліна – єдина донька й онука. Мама та бабуся зі всіх сил пнулися, щоб дівчинка, яка росла без тата, мала все не гірше, як в інших. Дівчата були надією сімей. Усе обірвалося в одну мить…

А юнки ж іще підготували своєму другу Андрієві останній подарунок – фотоальбом. У ньому їхні світлини і підпис: «Наша дружба з дитячого садочка до 17-річчя. Далі долю писатимеш сам». Ніби щось передчували…

Про водія, який пиячив, повідомили у поліцію

Це неймовірно, але трагедії могло би не бути. Хтось у Прилісному того вечора ніби передчував біду. Як розповіла інспектор сектору моніторингу Маневицького відділу поліції капітан Лідія Сахарчук, пізно ввечері 1 серпня правоохоронці отримали анонімний дзвінок.

– Невідома особа повідомляла, що у селі Прилісне біля кафе «Україна» перебуває автомобіль марки МАN, водій якого уже в нетверезому стані і продовжує вживати спиртне, – розказала капітан Сахарчук. – Туди направився поліцейський екіпаж. Під’їхавши, вони виявили машину, проте водія не знайшли. Поліцейські патрулювали Прилісне, аби цей автомобіль не виїхав. Пізніше вони побачили, що він уже рухається, не встигли зупинити.

Дуже багато запитань до тих «копів», які були у ту ніч в екіпажі. Це серед ночі у селі не знайти водія? А головне, чому шоферові, який, як кажуть у селі, вийшов з генделика, ледве тримаючись на ногах, дали сісти за кермо? Він же проїхав буквально декілька десятків метрів і зім’яв дітей під колесами вантажівки майже на очах поліцейських!

Цей покидьок, інакше не скажеш, не тільки не зупинився, намагався  виїхати – і Ангеліна, яку, можливо, ще можна було врятувати, вдруге потрапила під колеса! Лише тоді він кинув автомобіль і дав драпака. І дуже вчасно, бо люди, які прибігли за мить, його розірвали б на шматки.  

У селі не приховують, що здатні вчинити над ним самосуд. 42-річного водія вантажівки у селі знають, бо у сусідньому Городку живуть його батьки. Тож часто бачили, як він гасає на мотоциклі, автомобілі. Кажуть, що сідав за кермо і випивши. 

– В селі п’ють усі, пив і він, але не зловживав. Але коли починав пити, ставав неконтрольованим, – повідав журналістам староста села Городок Євген П’ятигорик.

Саме на обійсті батьків, на горищі у сіні, знайшли чоловіка правоохоронці наступного дня приблизно о першій годині. Відразу відвезли в лікарню. Навіть через дванадцять годин у його крові був алкоголь! І отут знову хотілося би спитати у наших поліцейських: як так сталося, що люди бачили, як цей житель Маневичів гасає напідпитку на машинах, а поліція – ні?

– Згідно з даними нашої бази, ця особа раніше не затримувалась і притягнута до відповідальності не була, – сказала Лідія Сахарчук.

Можливо, світло на це дещо проллє інше повідомлення, яке з’явилося цими днями. СБУ затримало інспектора Камінь-Каширського відділу поліції за вимагання хабара – восьми тисяч гривень. В офіційному повідомленні йдеться, що він систематично вимагав гроші з водіїв за непритягнення їх до відповідальності через керування авто п’яними.

Вісім тисяч гривень – це місячна зарплатня поліцейського. Так і хочеться сказати тим, хто поправляє матеріальне становище своєї сім’ї за рахунок п’яниць за кермом: коли берете ці гроші, згадайте обличчя своїх дітей! Бо коли ваш «клієнт» укотре нап’ється і сяде за кермо, узбіччям можуть іти саме ваші дітки! І тоді вже не будуть потрібні ніякі гроші. Коли накінець прийде прозріння, коли перестанете покривати вбивць на дорогах?  

У селі оголосили війну самогоноварінню

У громаді Прилісного з трагедії зробили свої висновки. Минулої неділі тут відбулися сходи селян. Люди постановили впорядкувати торгівлю алкоголем. Усіх це вже дістало.

– На сходи запросили представників поліції, підприємців, тих, хто жене самогон, правда, жоден з них не з’явився, – сказав голова Прилісненської громади Ігор Терещенко. – Створена ініціативна група, яка, можливо, реорганізується у варту порядку зі всіма правовстановлювальними документами і допомагатиме у вирішенні питання щодо розпорядку роботи закладів торгівлі. Надто далеко все зайшло. Хоч і пізно, але треба діяти. Біда сколихнула всіх. Адже той бар, у якому пиячив водій, мав би закритись об 11-й годині. А він продовжував працювати. Підприємці ігнорують заборони, бо штрафи мізерні – 176 гривень. Якщо органи місцевого самоврядування не можуть законним шляхом подіяти на самогонників, тоді до них прийде громадськість.

Водій, котрий п’яним сів за кермо, зараз перебуває у Луцькому СІЗО – подалі від людей і їхнього осуду. Розповідають, його мама приходила до рідних дівчат і слізно просила пробачення за сина.

Найбільше, що загрожує винуватцю загибелі двох дітей, – 10 років тюрми і три роки позбавлення права сідати за кермо автівки.

Андрієві Пилипчуку довго не говорили про смерть дівчат, він дізнався про це нещодавно. Хлопець дуже переживає. Нині він у лікарні. Бажаємо швидше видужувати і жити далі. За себе і за своїх подруг.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область 

 Від редакції. Щиро співчуваємо та розділяємо непоправне горе батьків та родини загиблих.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися