У Луцьку будівельники знищили древню архітектурну пам’ятку
Волинь

У Луцьку будівельники знищили древню архітектурну пам’ятку

1 вересня 2017, 08:14
0
0
Сподобалось?
0

В останні десятиліття у центральній історичний частині Луцька, на території державного історико-культурного заповідника, зі скрипом, але триває напівзаконна повзуча забудова, всупереч охоронному режиму. Нині у Луцьку розпалюється новий скандал. Будівельники зруйнували верхній шар підвальних приміщень на вулиці Кафедральній, 13 яка веде до Замкової площі. Це надзвичайно цікаве, з точки зору археології, місце. До нього примикали стіни окольного замку, тут розвинена підземна забудова. Розкопки на Кафедральній, 13 проводили у кілька етапів, останній завершився у 2014 році.

Так виглядала ділянка на Кафедральній, 13 раніше.

Земельна ділянка, на якій розташована історична пам’ятка давно перейшла у приватні руки. На ній ТзОВ «Луцькміськбуд» планував звести житлово-офісний центр. Проте проводити будь-які роботи, відповідно до рішення Луцької міської ради, яке додавалося про рішення про виділення ділянки, тут заборонено до повного завершення археологічних досліджень. Та, не дочекавшись цього, будівельники почали розбір верхнього шару підвальних приміщень. Свої дії вони прикрили рішенням якоїсь комісії, яка дозволила розібрати аварійні ветхі конструкції. Активісти, яким не байдужа доля історії Луцька на чолі з Ігорем Левчуком та Ольгою Саган, не дали можливість вандалам вивезти кілька вантажівок із цінною кількасот річною цеглою.

На місце події викликали поліцію. Яка буде правова відповідь на незаконні дії? Сумнівно що рештки пам’ятки врятують. Швидше за все на неї чекає така ж доля, яка спіткала старий будинок на Кафедральній, 15.  Його просто розібрали, щоб розчистити ділянку під сучасну забудову, пославшись на туж аварійність та ветхість.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися