Мандрує світом та Україною на велосипеді
Волинь

Мандрує світом та Україною на велосипеді

25 вересня 2017, 04:58
0
2
Сподобалось?
2

32-річний Сергій Гулімовський із Хмельницького на велосипеді хоче об’їздити усю Україну та мріє побачити світ. Протягом десяти днів мандрував Рівненщиною, Волинню, Львівщиною та Тернопільщиною. Всього за цей час подолав тисячу кілометрів, щодня проїжджаючи не менше ста. Завітав мандрівник і до Володимира-Волинського.

Об’їздив уздовж і впоперек острів Крит

Хмельницький мандрівник пересів з автомобіля на велосипед усього два роки тому. В кількох компактних пакунках та сумках, що закріплені на добротному  велосипеді американського виробництва, – усе, що необхідно для подорожнього: намет, спальник, харчі, газовий пальник, необхідні інструменти й обов’язково – зігрівальний крем для суглобів. Незважаючи на польові умови, Сергій щодня балує себе чимось смачненьким – готує собі італійські макарони із соусом песто та сиром пармезан і ласує бісквітами з кавою по-турецьки.

Свої маршрути велотурист ретельно складає, перед тим вивчаючи путівники в Інтернеті. В усіх населених пунктах обов’язково відвідує музеї, адже цікавиться історією. За два роки цей молодий чоловік обколесив усе рідне Поділля, побував і за кордоном. Найбільш  захоплива веломандрівка була на Криті, який об’їздив уздовж та впоперек разом з коханою дівчиною. Обрали грецький острів, зважаючи на співвідношення «ціна – якість», адже на дешевих авіалініях туди можна долетіти всього за 800 гривень в один бік, а кількість неповторно красивих місць та оповитих міфами пам’яток просто зашкалює. Востаннє були там узимку – за місяць, проведений на Криті, вдалося «наїздити» понад тисячу кілометрів, зробивши повне коло довкруг острова.

– Клімат узимку на Кіпрі м’який, температура повітря 15-20 градусів, – розказує Сергій. – Але минула зима була досить суворою. Одного разу нас ледь встигли спустити із висоти 600 метрів, де розміщене гірське поселення, – і за дві години ця місцевість уже була під товстим шаром снігу. Було, що ховалися від граду в печерах. Жодного разу ми не зупинялись у готелях та хостелах, ночували лише у наметі. Втім, місцеві мешканці настільки гостинні та привітні, що запрошували нас у гості на чай, і від цього звичаю не можна відмовлятись.

Гроші на дорогу заробляє на Алясці

У теперішньому маршруті по Західній Україні 24 населених пункти. Вперше в житті Сергій побував на Шацьких озерах, де встиг навіть скупатися, попри прохолодну погоду, адже не встояв перед чистотою цих природних водойм.

 – Дуже рекомендую усім відвідати селище Антоніни на Хмельниччині – колишню резиденцію багатьох князівських родів: Острозьких, Заславських, Любомирських, Потоцьких та Сангушків, – радить мандрівник. –  Там збереглося ціле фахверкове містечко з будинками з дерев’яним каркасом, які поширені у Західній Європі, зокрема у Німеччині. І таких цікавих місць у Західній Україні безліч.

Восени Сергій планує здійснити подорож на велосипеді у Болгарію, Трансільванію та Чорногорію. А гроші на це зароблятиме  під час сезонних робіт на Алясці, де вже п’ятий рік поспіль працює технічним робітником на судні, що займається риболовлею.

– Природа у цьому штаті США неймовірно гарна – льодовики, вулкани, водоспади та кришталево чисті річки, з яких можна пити воду. Одного разу тішив себе тим, що знайшов золото, а насправді це була інша порода. На Алясці можна побачити багато ведмедів та моїх улюблених дикобразів, а в океані – кити, морські котики та леви, – розповідає Сергій Гулімовський.  

Сергій каже, що завдяки подорожам пізнає світ, бачить різну Україну. Адже пережиті емоції від побачених місцин – одне з найбільших багатств людини. А ще є час задуматися над багатьма важливими речами, коли крутиш педалі.

Тетяна ІЗОТОВА, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися