Лідія РУДАВСЬКА
Волинь

Катаракта – це перша причина сліпоти

13 жовтня 2017, 11:10
0
1
Сподобалось?
1

А операція з повернення зору триває лише 10 хвилин

Нині все більше людей скаржаться на проблеми із зором. При яких симптомах необхідно звернутися до лікаря, щоб не довести себе до сліпоти? Найчастіше її причиною є катаракта, чим вона небезпечна? З такими запитаннями звернулися до завідувачки відділення мікрохірургії ока Волинської обласної клінічної лікарні Лідії РУДАВСЬКОЇ, яка 17 років працює в цій галузі, є лікарем-офтальмологом вищої категорії, членом Академії офтальмологів США.

– Катаракта – це захворювання ока, головна ознака якого – зниження гостроти зору, – розповідає Лідія Михайлівна. – Ця хвороба є першою причиною зворотної сліпоти, тобто після операції зір відновлюється. І пов’язана катаракта насамперед зі старінням організму. Пацієнти скаржаться на зниження зору, розмитість і нечіткість об’єктів, невиразність кольорів. Найчастіша скарга – «туман перед оком». Ні окуляри, ні краплі не покращують ситуації. Варто зауважити, що при катаракті можна не тільки  повністю відновити зір, а й навіть забути про окуляри, якщо правильно підібрати штучний кришталик. На жаль, катаракта не єдина хвороба органа зору. Існують інші захворювання, при яких спостерігаються подібні скарги. Це глаукома чи вікова макулодистрофія, при котрих своєчасне виявлення та лікування є практично єдиною необхідною умовою збереження зору. Близько 80% інформації до людини надходить через очі, тому з розвитком технології та темпом сьогоднішнього життя важко переоцінити важливість зору для нас. За рекомендаціями всесвітніх офтальмологічних організацій, варто періодично обстежуватись у лікаря після 40 років, особливо коли у рідних діагностовано очну патологію.

  • За спостереженнями офтальмологів, катаракта щороку молодшає. Це пов’язано з розвитком технічного прогресу.

 

 

– Зараз рекламують різні краплі при катаракті. Чи дієві вони, чи все-таки потрібна операція?

– На жаль, катаракта – це прогресуюче захворювання, яке виникає переважно на двох очах. Поступово зір падає. Єдиною можливістю відновити його залишається операція. Офтальмологічне відділення Волинської обласної клінічної лікарні оснащене сучасною апаратурою як для діагностики, так і для лікування катаракти й інших захворювань ока. Лікарі нашого відділення неодноразово проходили стажування в різних медичних закладах не лише України, а й США, Польщі, Німеччини. В усьому світі й у нас операції роблять за допомогою енергії ультразвуку.  Варто зауважити, що це високотехнологічна операція, котра безпечна для ока. Проводять операції й енергією лазера, який винайшли у Росії і там користуються, у нас це менш поширено.

– Доводилося чути, що штучний кришталик через якийсь час треба міняти? Це правда?

– Штучний кришталик, або, як кажуть медики, інтраокулярна лінза, в подальшому не потребує заміни, оскільки не мутніє. У нашій клініці пацієнт має можливість вибрати як країну-виробника, так і тип штучного кришталика, що найбільше підійде до його потреб та побажань. Усі інтраокулярні лінзи мають відповідну сертифікацію, тобто безпечні для очного яблука. Старші люди й справді переживають: мовляв, кришталик може зміститися чи випасти. Це безпідставні страхи. При сучасних методах оперативного лікування лінза імплантується у капсульний мішок свого ж кришталика, тобто стає на місце свого попередника. Варто зауважити, що головне – вчасно звернутися до спеціалістів. На жаль, до нас часто приходять пацієнти у критичних ситуаціях, коли ризики ускладнень зростають, нерідко із супутньою важкою патологією. Загалом в операційний день ми робимо понад десять таких операцій.  

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на катаракту страждає близько 17 мільйонів людей, в основному у віці після 60 років. У 70-80 років катаракту має кожен четвертий чоловік і кожна друга жінка, а після 80 років – практично кожен. Статистика показує, що у 20 мільйонів людей у світі катаракта стала причиною сліпоти.

 

 

 

 

– Кажуть, операція проводиться дуже швидко?

– На все йде 10-15 хвилин. Важливо, що вона проходить під місцевою анестезією. Людям не потрібно боятись уколів в око: анестетик уводиться крапельками. Все проходить абсолютно безболісно. Пацієнт лише кілька годин проводить у палаті й може повертатися додому. Існують обмеження на фізичні навантаження до тижня, а після того людина починає виконувати свою повсякденну роботу.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область

Фото автора

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися