«Батьківщина» друга на виборах в ОТГ на Волині
Волинь

«Батьківщина» друга на виборах в ОТГ на Волині

1 листопада 2017, 16:54
0
1
Сподобалось?
1

29 жовтня в Україні відбулися перші вибори у 201 об’єднаній тергромаді. У загальнонаціональному масштабі найбільшу підтримку в розрізі отриманих депутатських мандатів здобуло Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Волинь була серед лідерів за кількістю громад, які проводили свої перші вибори. Вони відбувались одразу в 19 ОТГ. Тут загалом обирали 403 депутатів і голів громад. Підсумки виборчої кампанії на загальнодержавному та місцевому рівнях підбив перший заступник голови Волинської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра.

– «Батьківщина» вкотре підтвердила лідерство серед політичних сил щодо народної довіри. Загалом в Україні кандидати від партії Юлії Тимошенко здобули 31% депутатських мандатів, залишивши позаду пропрезидентську «Солідарність». Це важка перемога, зважаючи на адмінресурс, який застосувала чинна влада. Президентська політична сила багато що перейняла з досвіду попередників в організації і проведення виборів, особливо у східних регіонах. Зокрема і щодо маніпуляцій з явкою виборців, – зазначив Андрій Козюра.

За даними попередніх підрахунків, ВО «Батьківщина» привела у новостворені ради по всій Україні 880 депутатів. 26 представників політсили стали головами ОТГ. Перемогу здобуто у двох третинах областей України.

– На Волині «Батьківщина» пропустила вперед лише партію «УКРОП», якій вдалося, певним чином і за певних обставин, про які всі добре поінформовані, досягти надвисокого результату («УКРОП» отримав 123 депутатські мандати із 403, до слова, це трохи більше половини загальнодержавного показника цієї партії. – Ред.). «Батьківщина» здобула 47 депутатських мандатів і випередила провладну «Солідарність», – зауважив Андрій Козюра.

Найкращий показник по Волині «Батьківщина» отримала на Маневиччині. Фракція біло-сердечних матиме шість багнетів у раді Колківської ОТГ, п’ять – у Цуманській ОТГ Ківерцівського району, по чотири – у Сереховичівській ОТГ Старовижівського району, Любешівській і Турійській селищних громадах.

Андрій Козюра каже, що в обласному виборчому штабі «Батьківщини» очікували на дещо вищий результат. Але, хоча серйозних порушень виборчого законодавства на Волині не зафіксовано, все ж, за словами очільника волинської «Батьківщини», владний адмінресурс відчувався. Це головним чином проявлялось у відкритті в населених пунктах, які увійшли в новостворені ОТГ, дитячих майданчиків, ремонті доріг, школам саме у цей період передавалися шкільні автобуси. Зі слів Андрія Козюри, подекуди відбувалися взагалі незрозумілі речі. Так, у Копачівській ОТГ на окрузі № 4 раптом з’ясувалося, що кандидатка від «Батьківщини» Лариса Шевчук і члени її родини не включені до списків виборців, хоча усі живуть тут постійно і не мали таких проблем на попередніх місцевих виборах.

Цікаво, що вибори в ОТГ на Волині ще не завершились. У п’яти округах у трьох ОТГ відбудуться перевибори, оскільки кандидати набрали однакову кількість голосів.

Але нині вже можна приблизно уявити загальний розклад сил. Хоча боротьба за кожен голос була запеклою, у новосформованих радах політичного протистояння не буде, впевнений Андрій Козюра.

– Не буде: ОТГ – це занадто вузький вимір, тут усе на долоні й немає місця для політичної боротьби, виконання партійних директив чи настанов. Ми одразу орієнтуємо своїх представників у громадах працювати на наповнення місцевого бюджету і контролювати прозоре використання ресурсу. Це головне, від чого буде добре громадам, – каже Андрій Козюра.

Наостанок, користаючи з нагоди, перший заступник Волинської організації ВО «Батьківщина», звернувся до виборців:

– Ми дякуємо людям, що прийшли на вибори попри погану погоду, штормові попередження й підтримали нашу партію. Це були вибори до ОТГ, вони важливий зріз і дороговказ на майбутнє. Далі у нас вибори президента і Верховної Ради. І на них останнє слово буде за українцями.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися