Роман СВІРЖЕВСЬКИЙ біля сонячних колекторів
Волинь

Дарує людям тепло сонця і землі

27 листопада 2017, 14:22
1
2
Сподобалось?
2

Як хобі перетворилося на власну прибуткову справу

Роман Свіржевський з Дубечного Старовижівського району спочатку сонячні колектори комплектував виключно для родичів та друзів. Але минуло сім років, і озброєний необхідними знаннями та бажанням іти в ногу з часом, Роман зайнявся серійним виготовленням енергетичних систем.

Нині пілотний проект «Тепло, дароване сонцем» розвивається у трьох напрямках: сонячні колектори – пристрої для збору енергії випромінювання Сонця, які застосовуються для опалення приміщень та гарячого водопостачання; сонячні електростанції – інженерні споруди, що перетворюють енергію сонячного випромінювання на електричну енергію; та теплові насоси, які здійснюють відбір тепла з ґрунту.

Мале підприємство заснував у рідному селі

Роман Свіржевський може годинами розповідати про своє дітище. З інженера-програміста він перетворився на спеціаліста у зовсім іншій галузі, став справжнім професіоналом.

– Це завдяки тому, що у школі дуже любив фізику, – каже напівжартома. – А ще багато почерпнув, коли працював у Німеччині та Польщі.

Продукція, яку випускає його мале підприємство, успішно конкурує в Україні з найвідомішими торговельними брендами. Недарма молодому чоловікові не раз пропонували позбутися всіляких організаційних проблем, переїхати до Києва і працювати на солідну фірму, отримуючи гідний заробіток.

Та подумав: чим ми гірші тут, у поліській глибинці? І залишився. Підтримав батько, тож справа пішла. Поки що працюють у домашній майстерні. Навчають молодь, щоб з часом, коли завершиться ремонт потужного виробничого приміщення під майбутні цехи, відібрати кращих і створити зо два десятки робочих місць. Якщо перші колектори виготовляли вручну, то зараз – напівавтоматично. Усі комплектуючі надходять з Європи.

Звісно, фінансово забезпечені люди замовляють у Свіржевських усю модульну систему. Вона окупить себе за п’ять років. Термін її експлуатації становить більше 20 років, а іноді й усі 30. Пересічні українці, у кого брак коштів, купують здебільшого на вибір або електростанцію, або тепловий насос. Дехто з клієнтів згідно з програмою «Зелений тариф» уже продає зайву електроенергію енергетикам за ціною не менше 5 гривень за кіловат.

Опалювати дім допомагає… земля

– Особливо популярний серед покупців тепловий насос, – продовжує Роман. – Згадаймо, як кілька років тому при подорожчанні блакитного палива люди кинулися замінювати газові котли на твердопаливні. Та скоро може виникнути ситуація, що купити дров стане проблемою, оскільки дерева не так швидко ростуть, як би хотілося. На це потрібні десятки років, та й про збереження лісів потрібно подбати. Тож за допомогою  насоса доцільно брати енергію землі. При використанні  кіловата електроенергії можна таким чином отримати 5 кіловатів теплової енергії. Відбір тепла здійснюється через свердловини.

Система надійна в експлуатації, безпечна, компактна, керована автоматично, не вимагає спеціального обслуговування, проста в користуванні. При цьому в оселі не потрібно ні димоходу мурувати, ні котла купувати. Тож вигода очевидна.

Цікавлюся у Романа вартістю модульної системи, яку вони комплектують.

– Один сонячний колектор вартує орієнтовно 200 доларів, тепловий насос – від 2 тисяч доларів. Ним можна обігрівати приміщення площею 200 квадратних метрів. Вартість електростанції – 6 тисяч доларів.

Продукцію не складно було б здешевити, використовуючи комплектуючі з Китаю, але підприємці свідомо на це не йдуть, оскільки, завоювавши український ринок (а їхньою модульною системою користуються у багатьох регіонах нашої держави), прагнуть підтримувати власний  імідж, плануючи в майбутньому зареєструвати особисту торговельну марку.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Peter
    Peter

    Сонячні колектори - дуже вигідне капіталовкладення, адже дозволяє Вам зекономити значні кошти на опалення та підігрів води. Сам - от планую собі придбати таку: https://prel.prom.ua/p260517860-gelosistema-dlya-nagrvu.html

    5 січня 2018, 14:56
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися