У луцькому парку продовжать унікальну алею ліхтарів, облаштують дитячий пляж і оригінальний пірс-лежак на дорослому
Волинь

У луцькому парку продовжать унікальну алею ліхтарів, облаштують дитячий пляж і оригінальний пірс-лежак на дорослому

4 грудня 2017, 13:37
0
1
Сподобалось?
1

Центральний парк імені Лесі Українки був і є улюбленим місцем відпочинку для багатьох поколінь лучан. Хтось тут призначає свої перші побачення, хтось звик проводити вихідні з дітьми, а хтось просто приходить поблукати алеями і втекти від загазованого повітря. Нині ж міська влада реалізовує нову стратегію у парку – він поступово стає ще й туристичним об’єктом. Тепер його сміливо можна рекомендувати для відвідування приїжджим.

За словами виконувача повноважень луцького міського голови Григорія Пустовіта, спершу, коли навесні починалися роботи у парку, планували виконати найелементарніше – відремонтувати покриття на алеях та розчистити канали і русло Стиру біля спорткомплексу «Спартак». Ініціатором робіт був нинішній радник міського голови Ігор Поліщук. До речі, він сам дуже багато часу проводить у парку, оскільки полюбляє ранкові пробіжки. Отож, як-то кажуть, очима пересічного лучанина бачив, які недоліки слід усунути, і пішов зі своїми ідеями… до місцевих бізнесменів. Попри великий об’єм виконаних робіт, вкладення з міського бюджету у парк були цього року мізерними.

– Наш парк – унікальний приклад співпраці міської влади та соціально відповідального бізнесу. Також матеріально долучився фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Бізнесмени тепер уже самі приходять зі своїми ідеями. Ми дуже вдячні Роману Хорзову, який відновив у парку об’єкт «Ротонда». Тепер це чудове місце для відпочинку, яких раніше не було у Луцьку, – розповідає Григорій Пустовіт.

Спершу замінили поруйноване асфальтове покриття на алеях. При цьому у парку виклали майже 5,5 тисячі квадратних метрів бруківки різноманітними орнаментами, навіть є зображення Луцького замку. Аби зручно було не лише прогулюватися, а й можна було комфортно відпочити, вирішили замінити лавочки на алеях: близько 50 нових з оригінальним куванням та логотипом Луцька уже встановили, до кінця цього року поставлять ще 20.

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась розповів, що вже у процесі реконструкції захотілося наповнити парк чимось привабливим для відвідувачів. Спершу виникла ідея облаштувати алею ліхтарів з індивідуальним дизайном. Їх запропонували виготовити різним підприємствам у подарунок місту та лучанам. У результаті з’явилося 12 оригінальних кованих ліхтарів із сучасним дизайном. Як каже Юрій Крась, спершу багато підприємців поставилися до ідеї скептично, але потім утворилася черга з бажаючих. Тож проект продовжать наступного року, й алея ліхтарів простягнеться від центрального входу до Луцького зоопарку. Такого об’єкта немає у жодному парку України. Його зручніше роздивлятися вдень. А от після заходу сонця око відвідувачів радує оригінальна ілюмінація на алеях від світильників у вигляді парасольок та бурульок. Ще одне унікальне місце, якому немає аналогів в Україні, у парку з’явилося зовсім нещодавно. Понад 50 кущів коробчастого та махрового жасмину навесні радуватимуть своїм цвітом та неповторним ароматом жителів і гостей міста на окремій алеї. Згодом тут облаштують з бруківки доріжку та додаткове освітлення.

Також, за словами Юрія Крася, найближчим часом парк захистять від невихованих автомобілістів. Усі в’їзди у зелену зону уже перекриті або бетонними плитами, або шлагбаумами. Головний заїзд поблизу зоопарку також закриють. Ключі від нього матимуть лише представники самого звіринця, спорткомплексу «Спартак» та відпочинкового комплексу «Ротонда».

На наступний рік у міської влади є ще багато цікавих задумок щодо парку. Насадження почистять від самосіву за допомогою придбаного мульчера. А ще планують створити майданчики для воркаута і велосипедистів, зону для графіті, на території «Спартака» облаштують дитячий пляж, а на дорослому з’явиться унікальний пірс-лежак. Ще у планах – спорудження нових сходів від центральної алеї на дамбу з пандусом та заміна аварійного моста через канал поблизу зоопарку.

Отож, парк потроху стає головною окрасою міста. На жаль, не всі сприймають зміни на краще адекватно. Тричі протягом листопада це місце відпочинку плюндрували вандали. Для захисту від нічних бешкетників у парку планують встановити систему відеонагляду. Він буде не тільки гарним, а й безпечним.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися