Олександр СЕНЮК
Волинь

Вирощувати перепілок змусила… хвороба

2 січня 2018, 14:58
0
0
Сподобалось?
0

Перепелині яйця мають антибактеріальні та протипухлинні властивості, їх називають ампулою здоров’я. Також у них багато калію, вітамінів групи В, заліза, фосфору, нікотинової кислоти та інших корисних для людського організму елементів. Лікувальні властивості перепелиних яєць випробував на собі житель Буцина Старовижівського району Олександр Сенюк, тож тепер заохочує й інших займатися вирощуванням цих птахів. А спонукала до цього Олександра Миколайовича важка хвороба, через яку ледве не став інвалідом.

– Після лікарні медики заборонили важку фізичну працю на будівництві, якою заробляв на хліб, тож вирішив спробувати себе в іншій роботі. Довелося повністю змінити й раціон харчування, – розповідає чоловік. – Придбав інкубатор для висиджування перепелів. Яйця цих птахів взяв у родичів. І незабаром отримав 150 гарненьких пташенят. Облаштування кліток, їх освітлення тощо було справою техніки.

Олександр Миколайович із захопленням розповідає про своє цікаве господарство. Вилуплюються перепілочки, починаючи з вісімнадцятого дня, виростають упродовж сорока семи діб. За рік одна пташка може знести до 300 яєць, а тушка м’яса, яке вважають царською їжею, важить 250 грамів. Також планує змайструвати власний промисловий інкубатор – і це у нього неодмінно вийде, бо має золоті, придатні до всякої роботи руки.

– Яйця перепілок допомагають нормалізувати роботу серця, – переконаний мій співрозмовник, – полегшують перебіг бронхіальної астми, помічні при гіпертонії, атеросклеротичному кардіосклерозі, діабеті, болях у суглобах, поліпшують зір та слух, стимулюють кровообіг. Вони не містять сальмонели, на відміну від курячих. У цьому продукті мінімальна кількість холестерину. Звичайно, вживати перепелині яйця потрібно сирими. Якось у моєї доньки був перелом, тож їй дуже допомогла перемелена шкаралупа яєць у пропорції: 2-3 краплі лимонного соку на чайну ложку такої суміші.

Цінним є й м’ясо перепелів. Окрім того, що воно смачне, ще й допомагає боротися із захворюваннями серця, шлунка, пе­чінки, легень, зміцнює кістки.

– Перепілок легко доглядати, – каже Олександр Сенюк. – Вони дуже спокійні, може, тому й не люблять шуму. Але щоб птахи швидко росли та неслися, у приміщенні з клітками має горіти світло. Поки що вирощую дві породи, одна з них – біла естонська. Звичайно, у сімейній справі допомагають дружина Тетяна та доньки Віта і Діана.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора

 Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися