Іван ОМЕЛЬЧУК зі своїм винаходом
Волинь

Мріяв про небо – і зробив собі гвинтокрил

23 січня 2018, 15:42
0
0
Сподобалось?
0

На Всеукраїнському авіаційному зльоті імені Сергія Корольова у Житомирі першість у номінації «Найкращий гвинтокрил» посів житель Старої Вижівки Іван Омельчук. А ідея створити власний гелікоптер народилася у нього ще в дитинстві.

– Ця мрія ніколи мене не полишала, – розповідає Іван Миколайович. – Мій батько був хорошим спеціалістом, любив «чудакувати» у майстерні, тому захоплення металом передалося й мені. Ось втулка для аеросаней, яку він зробив у 1959 році, – показує батьківський винахід, що слугує згадкою про тата. – Для гвинтокрила вона не знадобилася. Це я зрозумів, коли занурився у журнали «Техніка молоді» та «Моделіст-конструктор», такі популярні у свій час. Зі школи почав збирати й запчастини до майбутнього вертольота. А вже навчаючись у Львівському сільськогосподарському інституті, виточив один із елементів до несучого гвинта.

Коли в Івана Омельчука  були готові всі деталі до гелікоптера, виготовлені власними руками, він придбав заводські двигун та лопаті, значно надійніші в експлуатації, ніж будь-які інші. Склався оригінальний літаючий апарат, без жодного копіювання вже існуючих.

– Працював над створенням гелікоптера три зими, бо влітку було ніколи, – говорить майстер. –  Дуже хотілося відірватися від землі і відчути себе вільним.

Гвинтокрил важить 210 кіло­грамів і може розвивати швидкість до 150 кілометрів за годину. Має двигун у 90 кінських сил, діаметр несучого гвинта становить 7 метрів, це дозволяє конструктору брати із собою в політ ще й пасажира. При його виготовленні були використані нержавійка, алю­міній і титан.

– Щоб підняти повітряний корабель або опустити його на землю, не потрібен спе­ціальний майданчик, – каже Іван Омельчук. – Він простий і зручний  в експлуатації. Але щоб почути думку спе­ціалістів з літакобудування про винахід,  і вирішив узяти участь у Всеукраїнському авіа­ційному зльоті імені Сергія Корольова, де більше 200 учасників представляли свої літаки, ротоплани, мотодельтаплани, вертольоти та пароплани. Був єдиним з Волині.

– І які зауваження отримав ваш винахід?

– Єдине побажання – укріпити конструкцію, щоб вона була ще на­дійнішою.

Автор ідеї гвинто­крила назвав своє дітище «Мійзов – 1», взявши за основу легенду про своє рідне село Мизове Старовижівського району, в якому народився та виріс і де з’явилася нездійсненна на той час мрія маленького поліського хлопчика піднятися в небо, поборовши земне тяжіння. Здійснилася вона вже в зрілому віці, її Іван Омельчук втілював разом зі своїм сином-школярем Богданом, що допомагав батькові збирати літак у власному ангарі.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися