Володимир ДЕРКАЧ
Волинь

Погоду на рік визначають дванадцять днів

17 лютого 2018, 08:02
0
0
Сподобалось?
0

Волинянин прогнозує пори року і підказує, коли сіяти-садити

У минулому номері «Вісника+К» ми друкували прогноз погоди на лютий від Володимира Деркача. Сьогодні хочемо розповісти про цього чоловіка – підприємця з Каменя-Каширського. Кілька десятиліть одним з головних народних прогностиків в Україні був волинський журналіст та письменник Володимир Лис. Однак в останні роки він вирішив відмовитися від спостереження за погодою, тому цією справою тепер займається Володимир Деркач.

Рідний дід бачив погоду на завтра

Офіційні синоптики дають точні прогнози максимум на тиждень-два, а волинянин з високою вірогідністю розписує їх на цілий рік. Любов до спостереження прийшла від рідного дідуся Івана Терентійовича, який  прожив до ста років.

– Дідусь виходив на вулицю, роздивлявся і казав, яка погода буде наступного дня. І вгадував. Я був найменший онук, то він мене дуже любив, багато цікавого мені розповідав, – пригадує Володимир Деркач.

А коли став дорослим, почав стежити за прогнозами Володимира Лиса і наважився сам спробувати передбачати погоду, використовуючи народну методику. Це було років 15 тому. Але на широкий загал результати своїх спостережень виніс не одразу, адже спершу не все вдавалося.

Спостерігає у час між католицьким і православним Різдвом

Прогноз на цілий рік Володимир Деркач розраховує на основі спостережень за погодою лише протягом дванадцяти днів – між католицьким та православним Різдвом. Дванадцять днів – це дванадцять місяців (перший день – січень, а останній – грудень). Спостереження за погодою відбувається протягом світлої пори доби. Володимир Деркач з восьмої ранку вже на «посту». Кожен з 12 днів він розбиває на короткі відрізки по 8-12 хвилин, які відповідають за дні місяця. Завершуються спостереження приблизно о 16.30.

– Але якщо протягом кількох годин ідуть опади, це не означає, що мало не весь місяць, за який відповідає цей день, буде дощовим. Тут потрібно враховувати і те, які хмари на небі, напрямок вітру. Щороку для себе помічаю щось нове і вдосконалюю свій прогноз, – підкреслює Володимир Деркач.

Вгадує для територій не далі 150 кілометрів

На власній пасіці Володимир Деркач вносить записи у свій спеціальний зошит. Останнім часом, зізнається, використовує й деякі офіційні дані. Це допомагає зрозуміти масштабність того чи іншого явища і його можливий вплив на формування погоди. Уже сформований прогноз протягом року ніколи не змінює. Лише звіряє його щодня з реальною погодою і намагається зрозуміти помилки. Приміром,  наприкінці січня «прогледів» кілька морозних днів. Причина – у другій половині першого дня спостережень мав клопоти на роботі, тож мусив відволікатися.

– Мої дані найбільш актуальні для території у радіусі 150 кілометрів, а далі може бути похибка. Знову ж таки, усе залежить, наскільки на момент спостереження відрізнялася погодна ситуація, скажімо, на заході України та в інших її частинах. Якщо ми були під впливом одного циклону, то мій прогноз з високою точністю підійде для всіх територій, – розповідає Володимир Деркач.

Народний синоптик каже, що не надто звертає увагу на глобальне потепління. Земля має занадто довгу історію. Вона пережила кілька тотальних вимирань усього живого на планеті, тому робити якісь висновки на основі лише кількох десятиліть неправильно.

Коли складає прогноз, худне на… три кілограми

Кажуть, найкраща оцінка – довіра людей. До Володимира Деркача по пораду йдуть сусіди, знайомі. Адже він може підказати, коли починати весняно-польові чи інші роботи. Щороку кількість людей зростає. І всі залишаються задоволеними, адже прогнози переважно збуваються. Та й на своїй присадибній ділянці Володимир Деркач використовує власні знання. Коли знає, що рік буде «сухим» – садить картоплю у низині, якщо очікується надлишок вологи – на горбочку. Прогнозування забирає і чимало часу, і багато сил. Коли складає прогноз погоди, чоловік худне на три кілограми!

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, Волинська область

Фото автора

Від редакції. Прогноз погоди від Володимира Деркача ми друкуватимемо на сторінках «Вісника+К» щоквартально, тож наші читачі дізнаються, якими будуть цьогорічні весна, літо, осінь та початок зими. 

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися