Микитка МИСЬ
Волинь

Серце «перекочувало» у правий бік

27 лютого 2018, 11:27
0
0
Сподобалось?
0

Блакитноокому Микитці Мисю із села Раків Ліс, що на Камінь-Каширщині, вже третій рік. І ніхто, глянувши на цього хлопчика, не скаже, що з ним щось не так. Насправді його серце розташоване не ліворуч, як у всіх людей, а праворуч. Печінка і жовчний міхур теж «перекочували» у лівий бік, щоб не заважати сердечку.

Хтось називає це явище дзеркальною хворобою, хтось аномалією, а наука – декстрокардією. Сучасна медицина вважає, що з таким діагнозом можна прожити до глибокої старості, але якщо «не з того боку» розташовані всі непарні внутрішні органи. У Микитки саме такий випадок. Причини виникнення дзеркального розміщення органів достеменно не відомі досі.

– Вагітність протікала нормально. Пологи – ніби теж. Хлопчик народився вагою 3,770 кілограма. Але на другу добу синочок почав важко дихати, став задихатися. Сказали, що дитина наковталася навколо­плідних вод, тому й проблеми з легенями. Лікарі почали слухати його, але серця не чули! – згадує Аня, мама Микитки. – Дитину терміново відправили у Луцьк в обласну лікарню. Там теж спочатку не могли нічого зрозуміти. Але один лікар каже: «Думаю, я знаю, в чому справа». Зробили УЗД обстеження – і виявили, що серце у дитини справа, а не зліва. Інші непарні органи теж помінялися місцями.

У рідних була істерика, та поступово себе опанували. Змирилися: аби здоровий був, хіба не все одно, де серце? Тим паче, що хлопчика невдовзі виписали з лікарні з обнадійливим прогнозом.

Пізніше, коли Микитка підріс, батьки помітили, що він на ніжки слабо спинається. Довелося поїздити на масажі, ванночки всілякі поробити. Зате тепер бігає і силу в руках має неабияку, хоч богатирем назвати його важко. Зате ще геть маленьким міг підняти поперед себе важезний стілець. Бабуся начиталася, що люди з таким діагнозом мають схильність до творчості. Може, і Микитка теж колись прославить рід Мисів?

Статистика стверджує, що 20 відсотків «дзеркальних» людей не мають жодних вад у розвитку і є абсолютно здоровими. Єдина проблема, яку створює декстрокардія – при оперативному втручанні виникають труднощі з проведенням операції через зовсім інше розгалуження судин. Особливо це стосується трансплантації органів, бо знайти донора такій людині дуже складно, а часом взагалі неможливо. Генетично «дзеркальність» органів може повторитися у другому чи третьому поколінні.

Подібні випадки у медичній практиці трапляються не так часто. Наприклад, у колишнього завідувача ревматологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Володимира Карпука таких пацієнтів було кілька. «Як правило, ці люди люблять лікарів дурити. Ті слухають серце, як зазвичай, а його не чути. Це не вважається хворобою, – розповів лікар. – Єдине, доведеться кохану пригортати не до лівого боку, а до правого». Скільки таких «дзеркальних» людей на Волині – невідомо. Виявляється, такої статистики немає, бо якщо вони серйозно не хворіють, то й звертатися до лікарів не мають потреби.

Дзеркальні люди бачать майбутнє

Дзеркальні органи трапляються в однієї людини на десять тисяч. Вважається, що такі особи можуть володіти надприродними здібностями, стати професійними екстрасенсами. Вони знаходять зниклих людей, знімають дотиками і словами біль, а ще бачать своє майбутнє.

Ніна РОМАНЮК, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися