Рак оперуватимуть… водою: унікальний метод запроваджують у Луцьку
Волинь

Рак оперуватимуть… водою: унікальний метод запроваджують у Луцьку

1 березня 2018, 14:48
0
0
Сподобалось?
0

Хворим на рак прямої кишки, яким раніше в Україні відмовляли в операціях, тепер допомагають на Волині, – про це йдеться в сюжеті ТСН.

Оперуватимуть хворих унікальним гідроскальпелем, який не ріже, а розтинає тканини водою під тиском у 40 атмосфер.

До операцій луцький хірург Олександр Зінчук готує інструменти самостійно та каже, що треба і вміти користуватися, і любити техніку, яка прийшла до медицини з авіаційної галузі. Там подібні прилади використовують у датчиках положення.

Науковці однієї з найдавніших кафедр авіаційного університету завдяки струменевій технології навчилися також різати граніт, чистити метал, прибирати злітну смугу від гуми, а потім вирішили свій метод випробувати на органічних тканинах. Матеріал для випробувань купували на базарі у м’ясному відділі, а за наслідками дослідів апарат удосконалювали до рівня, коли діаметр струменя дорівнює цівочці води, випущеній зі шприца.

Інструмент виготовили на підприємстві, що раніше працювало на космос – конструкторському бюро арматуробудування. Гідроскальпель повністю автономний, він живиться від кисневих балонів, які використовують дайвери. Його властивості дозволяють проводити дуже складні операції та видаляти врослі в сусідні органи пухлини, де жоден інший хірургічний інструмент упоратися не здатен.

У лікарні вже зробили з півсотні операцій гідроскальпелем і кажуть, що після цього 70% пацієнтів подолали онкологію. Тож тепер у Луцьку сміливо беруться за випадки, які раніше вважалися не операбельними, та дають надію хворим на рак прямої кишки у надскладніших випадках.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися