Заправку будують швидкими темпами
Волинь

У Ковелі заправку будують на кістках?

2 березня 2018, 15:53
0
0
Сподобалось?
0

Від листопада минулого року у Ковелі на вулиці Варшавській, 1 швидкими темпами будують автозаправну станцію. Місцевий краєзнавець Петро Вільчинський б’є на сполох: бензин тут розливатимуть на кістках.

Петро Вільчинський розповідає, що ще у 1994 році в Державному архіві Волинської області були виявлені документи про те, що в районі вулиць Володимирської – Варшавської  було кладовище німецьких військовополонених (у Ковелі в 1945–1947 роках був табір для німецьких солдатів). Очевидці-старожили Ковеля розказували, що на могилах стояла майже сотня невеличких дерев’яних хрестів. Радянська влада зрівняла це місце із землею ще у 50-ті роки. Довгий час там був пустир. Згідно з чинним законодавством, пошукові роботи мала право проводити німецька сторона.

– На Волині Німецька народна спілка (ННС) почала розкопки поховань військовополонених у 2013 році. Вони проводилися на територіях Синівської сільської ради Старовижівського району та Дубівської і Скулинської – Ковельського, – зазначив Петро Вільчинський. – Було ексгумовано більше 400 останків німецьких солдатів і перепоховано їх біля міста Жовква на Львівщині. У самому Ковелі пошуковці почали роботи пізньої осені 2015 року. Були виявлені останки тіл, зокрема дитячі. Припустили, що це братські могили розстріляних євреїв. Погодні умови тоді не дозволили продовжити пошуки. Спеціалісти ННС так їх і не відновили. А у жовтні минулого року земельна ділянка отримала нового власника – ТзОВ «Немирів Ойл» з Немирова Вінницької області. Вже у листопаді фірма «ЮПІДЖІ» з Коростеня Житомирської області почала будівництво заправки. Було б добре, якби роботи призупинили чи хоча б не «закатувати» в асфальт ту частину земельної ділянки, де ймовірно знаходяться останки німецьких солдатів.

Відповідальний секретар Дер­жавної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета у свою чергу пообіцяв посприяти тому, щоб пошуковці Німецької національної спілки почали роботи, як тільки зійде сніг.

Сподіваємося, всі сторони порозуміються, і наша держава не матиме міжнародного скандалу через те, що на кістках німецьких солдатів розливатимуть бензин.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Фото Петра Вільчинського

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися