Наталія ХОМИЧ з маленькою пацієнткою
Волинь

Діткам з вадами слуху допоможуть німецькі благодійники

2 березня 2018, 18:51
0
0
Сподобалось?
0

В Україні понад 3% немовлят народжуються з вадою слухового нерва (нейросенсорною приглухуватістю). Але є й великий ризик отримати її протягом життя. Однією з найбільш поширених причин, яка може призвести до часткової втрати слуху, є ГРВІ (41%). У групі ризику перебувають люди, які мають судинні порушення, черепно-мозкові травми, отримали токсичний вплив медикаментів та інших речовин. Допомогти у таких випадках можуть лише слухові апарати.  На жаль, отримати їх безкоштовно завдяки державній програмі непросто. Та й передбачена вона лише для діток з інвалідністю. А як бути тим, хто частково втратив слух?    У консультаційній поліклініці Волинського обласного дитячого територіально-медичного об’єднання за підтримки німецьких благодійників хочуть допомогти вирішити це наболіле питання.

За кордоном стажувалися медсестри

Багато років медичну сферу Волині підтримує Німецький фонд «Чорнобильська допомога» та його голова Рита Лімродт. Цього разу за її сприяння сучасне європейське обладнання привезуть для потреб діток, які мають проблеми зі слухом. Для того, щоб наші медики вивчили всі нюанси у роботі з новими апаратами, їх запросили на стажування до німецького міста Ганновер. Цій поїздці передувала скрупульозна робота з маленькими пацієнтами. Було проведено обстеження і відібрано сорок діток з Волинської області, які мають різну ступінь приглухуватості, щоб їм виготовили слухові апарати у Німеччині. Два тижні старша медична сестра педіатричного відділення №1 Ольга Громик, головна медична сестра Волинського обласного дитячого територіально-медичного об’єднання Ігор Хом’як та старша медична сестра консультативної поліклініки Наталія Хомич переймали досвід у закордонних колег. Ігор Васильович зазначив, що німецькі медики на 3D-принтері виготовляють комплектуючі до слухових апаратів. А Ользі Василівні цікаво було навчитися працювати з європейським обладнанням, адже раніше вона більше часу приділяла паперовій роботі.

– Крім освоєння нової техніки, ми обговорювали нюанси у співпраці по виготовленню слухових апаратів, – розповідає Наталія Хомич. – Вивчали історії захворювання наших пацієнтів і працювали індиві­дуально по кожному випадку. Планується, що ми будемо робити заготовки й направляти їх у Німеччину, а там виготовлятимуть втулки, і лише тоді цей апарат можна під’єднувати до вушка. Тоді знову будемо викликати дитину, вмикати слуховий апарат і калібрувати (налаштовувати) під слух окремого маленького пацієнта.

Якісні апарати – безкоштовно

Обласний лікар-отоларинголог Руслан Желенко дуже добре знає, з якими проблемами доводиться стикатися батькам, коли діти погано чують. Тому він радить людям з малозабезпечених сімей, сільської місцевості, які не завжди мають гроші на дорогі слухові прилади, скористатися можливістю отримати якісні апарати від німецьких благодійників. Для цього найперше потрібно пройти повноцінне обстеження у районних профільних фахівців. Якщо ті підтвердять, що дитина має певні проблеми зі слухом, тоді взяти направлення до обласних лікарів.

– У нас визначається ступінь втрати слуху. І лише після цього буде прийняте рішення, щодо слухопротезування, – зазначає Руслан Адольфович. – Наголошу, що апарати надаються безкоштовно! Тому хочеться, щоб батьки не втратили цей шанс, і їхні дітки в майбутньому могли повноцінно розвиватися та радіти життю.

Руслана СУЛІК, Волинська область

Фото автора

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися