Видатні волинянки серед десяти українок, які відомі у світі
Волинь

Видатні волинянки серед десяти українок, які відомі у світі

9 березня 2018, 10:30
1
0
Сподобалось?
0

Письменниця Леся Українка та вчена-астроном Олена Казимирчак-Полонськасеред десяти українських жінок, які вразили світ. Gazeta.ua пропонує пригадати українок, які стали відомими у світі

Тож, про волинянок. Леся Українка (1871-1912), справжнє ім’я якої Лариса Косач,своїм життя і творчість, тісно пов'язаних із Волинню, заслужено займає почесне місце серед найвідоміших жінок сучасної і давньої України.

Леся Українка запевняє, що найбільше кохання свого життя вона зустріла під час лікування у Ялті. У 1897 році вона знайомиться з революціонером з Мінська Сергієм Мержинським, який в Ялті лікував туберкульоз легень. У Криму пара піднімалася на Ай-Петрі. Їхні стосунки почали розвиватися. Однак його хвороба прогресувала…Батьки дівчини були не в захопленні від її стосунків. Адже вона сама усе життя боролося з хворобою, а тут ще одна немічна людина.
Леся їздила до Сергія у Мінськ. Вони планували поїхати на лікування у Швейцарію. Сергій кохав іншу жінку. У цей час письменниця написала свою геніальну "Одержиму". Однак вона не покинула його, Мержинський помер на руках Лесі Українки", - пише видання про Лесю Українку.

Олена Казимирчак-Полонська (1902-1992) – українська вчена-астроном. Народилася у селі Селець Володимирського повіту Волинської губернії.Навчалася у Львівському університеті. Згодом перебралась до Варшави, де досліджувала рух комет.В 1941 році, під час окупації Львова, астроном, ризикуючи власним життям, врятувала польських офіцерів. Вона робила їм посвідчення стажерів Львівської обсерваторії, щоб вони могли покинути місто. Основні роботи Казимирчак-Полонської присвячені вивченню руху комет, зокрема, еволюції їхніх орбіт. За це вона отримала чимало відзнак та нагород, зокрема, найвищу астрономічну нагороду – премію Бредихіна. У 1978 році ім'ям Казимирчак-Полонської назвали малу планету № 2006 (2006 Полонська).Так пише про неї видання.
Окрім Лесі Українки і Олени Казимирчак-Полонської, до списку українок, які вразили світ, увійшли княгиня Ольга, донька князя Ярослава Мудрого Анна Ярославна, дружина султана Роксолана, перша жінка-лікар у Австро-Угорській імперії Софія Окуневська, оперна співачка Соломія Крушельницька, художниця Катерина Білокур, співачка Євгенія Мірошниченко, письменниця Ліна Костенко.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Toliknyt
    Toliknyt

    Novosti

    5 квітня 2021, 10:13
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися