На свято Ярила запрошують до Рокинь
Волинь

На свято Ярила запрошують до Рокинь

12 березня 2018, 20:40
0
0
Сподобалось?
0

На базі експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району ,у неділю, 18 березня буде відтворено давнє обрядодійство – «Весна іде– мир несе!», -повідомляє Музейний простір Волині.

Весняне рівнодення вважається одним із найцікавіших і унікальних явищ природи. Приходиться  воно на 17-22 березня, коли Сонце переходить з південної півкулі в північну. У цей день світло і темрява розділяються порівну, по 12 годин. Вже в наступні години і дні подовжуватиметься світловий день аж до 21 червня – дня літнього сонцестояння. Вважалося, що саме з цього дня починаються оновлення в природі: перший весняний грім, набухання бруньок на деревах, буйне проростання зелені.

Рівнодення – це не тільки астрономічне явище, але і важливий період року в культурі різних народів. Здавна саме цього дня наші предки святкували настання весни, які були сповнені важливим сакральним змістом - перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя. Це свято ще називали святом Ярила - на честь бога Сонця, кохання та весняної родючості.

У програмі свята в Рокинях передбачені: інтерактивне обрядодійство – зустріч Весни, весняного бога Ярила, свято першої борозни; катання на конях; майстер-класи українських ремесел та козацьких бойових мистецтв; частування кулішем; спілкування з Природою.

Початок об 11 годині.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися