26 населених пунктів Волині ризикують опинитися під водою
Волинь

26 населених пунктів Волині ризикують опинитися під водою

21 березня 2018, 14:45
0
0
Сподобалось?
0

Відразу 26 населених пунктів на Волині, в тому числі і Луцьк, вже зовсім скоро ризикують опинитися під водою. Тільки почне танути сніг - занедбані шлюзи на Хрінницькому водосховищі можуть не витримати. Греблю не ремонтували вже понад 30 років. Тріщини в опорних конструкціях водосховища видно неозброєним оком. Чи знайдуть гроші на відновлення цієї весни - щоб запобігти прорив дамби? Про це пише видання «Сегодня».

«Гребля знаходиться в аварійному стані. Вона обсипається. Коли дощ, сніг намерзає весь бетон, він лопається і абсолютно все обсипається", - говорить машиніст ГЕС Віталій Губеня.

 П'ять років тому чиновники підрахували: на ремонт конструкції потрібно близько 4 мільйонів гривень. Зараз же цю суму можна множити на три.

"Сума не підйомна для Демидівської адміністрації, райради. У зв'язку з тим, що пройшов процес децентралізації і в районний бюджет тільки надходять кошти тільки від одної сільради", - коментує заступник голови Демидівської райдержадміністрації Петро Шелест.

Площа водосховища майже дві тисячі гектарів. На дамбі шість шлюзів для паводкового водоскиду. Ще два регулюють роботу гідроелектростанції. Якщо води занадто багато, металеві ворота відкривають, щоб зменшити тиск на всю конструкцію.

"Якщо не керувати процесом, можна набрати багато води - велика буде тиск, тріщини можуть розширитися, і буде прорив дамби. Тому ми зібралися, щоб плавно в межах допустимих норм регулювати рівень води в цьому водосховищі", - пояснює керівник Волинського управління водних ресурсів Ростислав Кравчук.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися