Лебеді облюбували ставок у Крупі
Волинь

На ставку біля Луцька зимувало лебедине царство

30 березня 2018, 15:44
0
0
Сподобалось?
0

На ставку у селі Крупа Луцького району білокрилі лебеді радують людей цілий рік, бо не відлітають у теплі краї. Торік зимувало кілька цих птахів. Люди в морози підсипали їм на бережок зерна, лишали хліб. Тож восени пернаті знову вирішили залишитися. Правда, цього разу їх зосталась ціла сотня!

Учні місцевої школи всю зиму носили птахам харчі. Хтось брав з дому білі паляниці й розкришував їх на водне плесо, а хтось випрошував у батьків яблука, пшеничку сипали просто на сніг. Спочатку лебеді обережно ставилися до людей. Але поступово стали звикати. Здалеку побачивши дітей, змагання влаштовували, хто перший підпливе і вхопить ласий шматочок.

З часом до ставу стало приходити мало не все село! Що сипали своїм курям-гусям, те й дикому птаству несли. Не раз біля водойми, якої так і не скувала крига навіть у найлютіший мороз і на якій плавало стільки лебедів, зупинялися подорожні авто, не могли оминути такого білокрилого дива.

– Ми дуже здивувалися, побачивши серед зими на нашому ставку стільки птахів, – розповідає мешканка села Крупа Валентина Серединська, від хати якої до водойми – рукою подати. – То було ціле лебедине царство. І сусіди, і наша родина – всі ходили їх годувати. Лебедів було не менше сотні. А як сонечко блиснуло, то трохи порозліталися. Але все одно ще ходимо їх годувати. В морози поласувати людськими харчами на ставок прилітали навіть червонокнижні сірі чаплі.

Ми теж взяли буханочку білого хліба для диких красенів. Ще не дійшли до берега, як зграя білокрилих вже була майже на суші. З рук брати крихти «посоромилися», а от за кинуті у воду шматки хліба жадібно боролися. Старші крилами відганяли молодняк, а ті від образи шипіли й навіть дзьобалися. Ох, які вони задерикуваті! Хоча таки відступали подалі й з надією чекали, коли ж який більший шматочок до них долетить. А нарахували ми на плесі двадцять три птахи.

Жителі Крупи дуже тішаться, що до їхнього ставу не добралися браконьєри. Бо душа крається від повідомлень, коли на берегах водойм знаходять убитих лебедів. Когось спокушає м’ясо птахів, а хтось полює лише заради розваги. І як піднімається рука натискати на курок, споглядаючи таку красу? Тож лебеді – одвічні символи чистоти та вірності. Незрадливі птахи, які створюють одну сім’ю на все життя. У них би багатьом людям повчитися…

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися