Кларієві соми живуть у міні-басейні
Волинь

У Милецькому монастирі розводять сомів з Африки

12 квітня 2018, 15:54
0
0
Сподобалось?
0

У Милецькому Свято-Миколаївському чоловічому монастирі, що на Старовижівщині, для власних потреб віднедавна зайнялися розведенням незвичайної для наших кліматичних умов риби – кларієвого сома, якого називають вугровим. Батьківщиною його є Африка.

– Ця ідея належить наміснику монастиря архімандриту Леонтію (Бурко), – розповідає ієродиякон Василіск (Будимка). – Замовили  малька у Києві. Облаштували у дерев’яному приміщенні два міні-басейни. В одному – дрібна рибка, в другому – так звані лідери, тобто ті рибини, що швидко набрали вагу. Розділили їх, щоб більші не поїдали маленьких, оскільки кларієвий сом – стовідсотковий хижак.

Його вирощуванням в обителі займається ієродиякон Василіск, а допомагає монах Захарій. У приміщенні постійно підтримується температура не нижче 25-30 градусів тепла, бо при кімнатній мальок погано їсть, а отже, повільно росте. Тут панує напівтемрява, вода постійно очищається. Надходить вона із землі, як вимагає технологія розведення сома у промислових умовах. Риба ця дуже смачна і корисна. У ній більше амінокислот та вітамінів, ніж у червоній, а м’ясо дуже ніжне. Крім хребта, практично немає кісток. Монахи смажили, коптили, варили із сомиків юшку. Німці роблять з них сосиски, поляки – консерви. Це дієтичний продукт і є делікатесом.

– Риба витривала, у природних умовах може жити у шкідливому середовищі, – продовжує отець Василіск. – До двох діб витримує без води, повзе у її пошуках, як вуж, на відстань до двох кілометрів! У природі їсть усе підряд: овочі, фрукти та інше.

Шкіра у кларієвого сома міцна і покрита специфічним слизом, який захищає від мікробів. Таку рибину можна споживати навіть сирою, бо у ній немає мікробів або гельмінтів.  У Йорданії, де кларієвий сом живе в природних умовах, його можна погладити, погодувати хлібом, оскільки безбоязно підпливає до людей.

– У природному середовищі досягає ваги у 60 кілограмів, в наших умовах протягом півроку вдається виростити лише кілограмові рибини, – каже мій співрозмовник. – Годуємо здебільшого спеціальними кормами. Дорослим можна додавати зерно, кукурудзу тощо. Дуже важливо годувати рибу у строго визначений час, тож доводиться навідуватися до неї навіть вночі.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Фото автора

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися