Женя КВАСОВЕЦЬ зі своїми улюбленцями
Волинь

З цирком гастролює волинянка

13 квітня 2018, 11:37
0
0
Сподобалось?
0

Євгенія Квасовець з Бужан Горохівського району обрала досить незвичну професію. Уже майже десять років вона працює в цирку! Женя є ведучою шоу-програми, а також має власні номери.

У Латвії засипали квітами

Про цирк мріяла не Женя, а... сусідка – бабця Люба, яка часто приходила в гості. Вона й розповідала про веселих клоунів, дресирувальників, бо неодноразово бувала на столичних виставах: «Там така краса, і світу побачиш». Але Женя обрала професію швачки. Однак відчувала – це не її. Та й бабця Люба наполягала, щоб Женя шукала «вихід» на циркову дирекцію. Бо через нестачу в організмі гормону росту дівчина, хоч і дорослішала, але на вигляд залишалася як дитина.

– Якось у Берестечку гастролював цирк. Я із задоволенням дивилася всі номери, а після закінчення набралася сміливості і пішла за куліси, – пригадує Женя.

І десь через два тижні їй повідомили, що запрошують на роботу у державний цирк України. Така новина ошелешила рідних. Женя нашвидкуруч спакувала валізи і вирушила на свої перші гастролі у селище Добротвір на Львівщині.

– Ази циркового мистецтва вивчала на місці, – розповідає дівчина. – Відпрацьовувала жести, міміку. Сценічний одяг сама шию, от і згодилося навчання в училищі. Спочатку було важко, бо вдома майже не бувала. Там нема такого поняття – відпроситися. Хіба станеться щось надзвичайне. Якось підрахувала, що за рік вдома була тільки два тижні! Ми виступаємо лише на сценах, а не в цирках-шапіто (тобто шатрах). Живемо у готелях, тож ніяких проблем з побутом немає. Єдина незручність: постійно пакуємо-розпаковуємо валізи. Але великий плюс у тому, що моя робота дозволяє побачити багато цікавого, познайомитися з прекрасними людьми, які згодом стають друзями.

Женя гастролювала в Литві, Латвії, Росії, Білорусі.

– Пригадую, у Латвії перед Новим роком нас дуже тепло зустрічали. Буквально засипали квітами, – усміхається. – Відер не вистачало, щоб букети поставити. А у Литві для всього колективу винесли велетенський кошик яблук.

Раніше Женя готувала номери з дресированими голубами. Потім працювала з собаками. Двох маленьких цуценяток підібрала на вулиці. Назвала Джеком та Максимом. Відмила, відгодувала та зайнялася дресируванням. Дуже любила їх, називала дітками. Тож можна уявити, як переживала, коли вірний та веселий Джек занедужав. З кожним днем йому все гіршало. Намагаючись врятувати свого улюбленця, Женя на таксі мчала до ветеринара в далеке місто. «Йому дали щурячу отруту. Шукайте серед своїх», – ошелешила вердиктом лікарка. Тоді Женя подумала, що таку підлість могла зробити конкурентка з цирку. На жаль, врятувати песика не вдалося. Женя ридала за ним, як за рідною людиною. Ледве відійшла від пережитого… Ще довго, прокинувшись серед ночі, за звичкою опускала руку на підлогу, щоб погладити Джека, адже він завжди спав біля її ліжка…

Песик чекає оплесків

Тепер вона з подвійною ніжністю та любов’ю ставиться до Максика. І він відповідає взаємністю. Він відданий друг та надійний компаньйон на сцені. Творить справжні чудеса: танцює на задніх лапах, стрибає через скакалку. Як тільки почує свою музику, одразу біжить на сцену. А коли нема оплесків, то озирається на глядачів, мовляв, чому не плескаєте?

– Робота з тваринами – це постійні сюрпризи, – зізнається акторка. – Якось перед виступом пішла вигуляти Максика. Відпустила його з повідка, і він утік. Шукали його усім містом. Їздили машиною, у рупор оголошували про втікача. Нам зателефонував власник великого сенбернара: «Здається, ваш песик лежить біля його будки». Коли приїхали забирати, то дивувалися, як той його не з’їв. Якось під час виступу Максим не хотів виконувати команди, а просто пустував. Я всюди бігала за ним, намагалася вгамувати. Він стрибав попереду і позаду, а глядачі весело сміялися, бо вважали, ще це такий номер. Люди часто думають, що у цирку змушують тварин виконувати команди. У мене це не так. Якщо Максик не хоче щось робити, то ми просто граємося на сцені.

Моя співрозмовниця живе цирком. Колекціонує клоунів і все, що з ними пов’язане: магніти, одяг, статуетки. Якось на ринку побачила незвичайного клоуна-маріонетку, але коштував він дуже дорого. Дівчина почала торгуватися. Це настільки сподобалося продавцям, що під кінець вони просто подарували іграшку.

Женя вже доросла, але в душі весела, як дитина. Маленькі глядачі, бачачи на арені мініатюрну актрису, яка творить дива, проймаються до неї особливою довірою та симпатією і гучно аплодують дресирувальниці Жені.

Руслана СУЛІК, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися