Щороку все більше дівчат хочуть стати військовими
Волинь

Щороку все більше дівчат хочуть стати військовими

8 травня 2018, 17:17
10
12
Сподобалось?
12

Про особливості навчання у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою

Серйозних підтягнутих ліцеїстів у спеціальній формі часто можна побачити на офіційних заходах у Луцьку. Багато батьків у приклад своїм дітям ставлять знайомих, які навчаються у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні. Тут хлопці та дівчата не лише здобувають повну середню освіту, а й привчаються до порядку, як в армії.

Мобілки на уроках заборонені

Начальник ліцею полковник Павло Боснюк розповідає, що нині в очолюваному ним закладі навчаються  800 дітей. Не лише з Волині, а й інших областей. У Ковелі на базі колишнього санаторію «Турія» відкрили філіал. Там навчається  300 ліцеїстів. Вступити до ліцею можуть діти, які закінчили 7-9 класів і мають бажання в майбутньому свою професію пов’язати з військовою справою. Цікаво, що термін навчання тут розподіляється на чотири курси: 1 курс – 8 клас, 2 курс – 9-й, 3 курс – 10-й, 4 курс – 11-й.

– Наші випускники отримують атестат про повну загальну середню освіту і направлення згідно з наказом начальника Головного управління військової освіти Мін­оборони для навчання  до вищих навчальних закладів єдиної системи військової освіти, – пояснює Павло Зіновійович. – Однак це не означає, що вони стовідсотково мають пов’язати своє життя з військовою сферою. Для багатьох наш ліцей – своєрідний спосіб перевірити, чи ти витримаєш такий розпорядок і дисципліну.

І справді, тим, хто звик постійно триматися за мамину спідницю, тут буде непросто. Розпорядок дня у ліцеїстів зовсім не схожий на шкільний графік. О 6.30 підйом. Півгодини займає зарядка. Далі – збір і ранковий огляд. Командир взводу перевіряє зовнішній вигляд ліцеїстів. Потім сніданок. Харчування чотириразове. Проживають у кімнатах, де стоять двоярусні ліжка. Уже тут вчорашні мамині улюбленці вчаться самостійно наводити порядок: застеляти ліжка, прибирати, акуратно складати одяг. В одній кімнаті може проживати до 12, а то й більше ліцеїстів. Усюди в закладі панує ідеальна чистота і порядок. Діти самі за цим стежать. У коридорі помітила хлопця, який читав книжку. Коли ми підійшли ближче, став струнко. «Це днювальний, – пояснює начальник. – Згодом його змінить інший черговий на посту». А ще мене здивувало, що тут замість «Добрий день» кажуть «Бажаємо здоров’я».

– Колись у Радянському Союзі в армії було «Здравія желаю». Ми переклали, і маємо таке вітання, – усміхається начальник. – У ліцеї існує ще таке правило: перед початком уроків діти здають мобільні телефони вихователю. Отримують їх лише після 17-ї години. Спочатку таке ноу-хау ліцеїстам не подобалося. Навіть деякі батьки були проти, але згодом підтримали нас, що мобілки відвертають увагу на заняттях. До речі, вчителям теж заборонено ними користуватися.

Багато уваги в ліцеї приділяється фізичній підготовці. Щотижня є п’ять уроків фізкультури. Окрім того, майже всі діти займаються у різних гуртках, секціях, які діють у ліцеї та поза його межами. Додому ніхто не проситься. Лише в останню п’ятницю місяця учні можуть їхати до рідних. Одинадцятикласник Іван Антончик з Маневичів розповів, що з дитинства мріяв бути військовим, тому й обрав навчання у цьому ліцеї. «Труднощі не злякали, а, навпаки, загартували мене, – переконаний хлопець. – І далі хочу пов’язати своє життя з військовою службою».

«Наймолодший Герой України – наш випускник»

Цікаво, що до 2005 року у цьому ліцеї навчалися виключно хлопці. Але за тринадцять років ситуація кардинально змінилася. Щоразу все більше дівчат виявляють бажання працювати у військовій сфері. І зараз їх майже половина. До речі, вони не лише живуть окремо від хлопців, а й навчаються в інших класах. Якщо іноді хлопці жаліються, що їм морально важко, то у дівчат таких питань не виникає.

Юлія Миркун із села Седлище Любешівського району навчається у 10 класі. Дівчина зізнається, що спочатку важко було звикнути до ранніх підйомів та жорсткого режиму. «Бо вдома – як вдома, а тут – все по-іншому, – усміхається дівчина. – Але я не шкодую, що зважилася на такий крок. У майбутньому хочу працювати у прикордонній службі».

Павло Зіновійович зазначає, що у ліцеїстів високий рівень знань, і тому вони постійно стають призерами всеукраїнських конкурсів та олімпіад.

– Згідно з нашими статистичними даними, майже 70 відсотків випускників вступили у вищі навчальні заклади сектору оборони нацбезпеки, – каже начальник. – Правда, є й такі, які, провчившись у ліцеї, зрозуміли, що у житті хочуть займатися чимось іншим. Багато вихованців мають заслуги у спорті – є призери чемпіонату Європи та світу. Та основна ставка робиться на виховання патріотичної молоді. Понад 600 випускників ліцею побували у зоні АТО, більшість отримали високі нагороди. Гордимося своїми визначними випускниками. Серед них – наймолодший Герой України Василь Тарасюк та заступник начальника Національної поліції України Олександр Фацевич. Тож хто хоче досягти у житті чогось вагомого, тому ми допомагаємо. А хто порушує ліцейну дисципліну – відраховуємо. На щастя, такі випадки одиничні. Тож маємо надію, що ми виховуємо для України патріотично свідому молодь.

Руслана ТАТАРИН

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Козак Аліна
    Козак Аліна

    Аякі іспити потрібно здавати при вступі

    31 жовтня 2018, 10:26
    Відповісти
    • Маша
      Маша

      Здають англійську, українську, алгебру, геометрію та фізкультура. Взагалом це будуть конкурсні іспити. Англійська мова, українська мова, алгебра та геометрія письмові. На фізкультурі здають віджимання, біг 100м та 1км. Біг 100м найкращий це 8.8 сек. Якщо біг 1км, то потрібно пробігти за 3.40хв. Віджимань скільки зможеш. Я напевне все написала ;)

      25 жовтня 2019, 12:54
      Відповісти
      • Каріна
        Каріна

        А якщо англійську погано знаєш,тоді можуть не прийняти?

        10 лютого 2020, 15:15
        Відповісти
  • Аліна
    Аліна

    Як можна готуватись до іспитів після 9 класу? Може є якісь підручники?

    12 травня 2020, 18:59
    Відповісти
  • Гелетуха Катя
    Гелетуха Катя

    Який номер телефону у військовий ліцей ковель???

    19 травня 2020, 10:43
    Відповісти
  • Настя
    Настя

    чи можна поступити після 8 класу і як можна підготуватися до іспитів?

    26 липня 2020, 17:00
    Відповісти
  • Марія
    Марія

    А якщо у дитини інвалідність вона може поступити в ліцей

    24 січня 2021, 22:42
    Відповісти
  • Оля Воробей
    Оля Воробей

    Скільки років триває навчання,і на кого можна вивчитися?

    9 березня 2021, 22:59
    Відповісти
  • Анна
    Анна

    я хочу поступити після 7 класу що потрібно робити? що якщо не здав якийсь екзамен беруть чи ні?

    1 листопада 2021, 11:22
    Відповісти
  • Міла
    Міла

    А дівчат приймають після 7 класу , і з англійською мовою якщо не дуже

    27 березня 2022, 09:12
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися