На Волині побували рідні  видатного діяча ОУН-УПА нашого краю Андрія Михалевича
Волинь

На Волині побували рідні видатного діяча ОУН-УПА нашого краю Андрія Михалевича

21 травня 2018, 10:20
0
0
Сподобалось?
0

У Кортеліському   історичному  музеї (Ратнівський район) побували  рідні найбільш видатного діяча ОУН-УПА нашого краю Андрія  Михалевича, який мав псевда «Кос», «Денис», «13», -повідомляє Музейний простір Волині.

Народився Андрій у 1919 році на хуторі Хочево біля села Замшани. Після закінчення школи у рідному селі продовжив навчання у Ковельській школі лісового господарства, де й вступив до ОУН.

Андрій Михалевич очолив Седлищанський районний провід ОУН, а після створення підрозділів Служби безпеки ОУН став референтом СБ Седлищанського району, а пізніше Ковельської округи. Боївка «Коса» діяла переважно на території Старовижівського та Ратнівського районів, а також займалася диверсіями на шосейній дорозі Брест-Ковель.

Неподалік села Нові Червища Камінь-каширського району  8 грудня 1951 року Андрій Михалевич «Кос» загинув, підірвавши себе гранатою в оточеній криївці. Наказом Головної Команди УПА був нагороджений Срібним Хрестом Заслуги.

У 1942 році членом ОУН стала сестра Андрія – Марія «Веселка». Загинула 1 948 році. Сім’я та родина Андрія «Коса» зазнала переслідувань і репресій. У 1947 році енкаведисти заарештували сестер «Коса» - Тамару і Ольгу, яких засудили на 25 років без права повертатися на батьківщину. Афанасію Михалевич – ще одну сестру «Коса», заарештували за неповідомлення про те, де перебуває брат. Її рік тримали в Рівненській в’язниці, поки їй не виповнилося 18 років і засудили на 10 років таборів. 10 листопада 1949 року заарештували батька, через півроку – матір, які відбували покарання в Тайшетських таборах на добуванні слюди. Заарештували і дружину Андрія Наталію – зв’язкову ОУН, яку схопили в лісі біля с. Синове Старовижівського району та засудили до 25 років виправних таборів. Згідно із Законом про політичні репресії в Україні від 17 квітня 1991 року вся родина Михалевичів реабілітована.

Спогадами про пережите поділились сестра Андрія «Коса» - Анастасія Сергіївна та син – Іван Михалевич, які проживають у Дніпрі. Обоє з 1938 року народження і в той час були дітьми. Нагороду Андрія Михалевича «Коса» - «Срібний Хрест Заслуги» і посвідку про нагородження вони подарували для Кортеліського історичного музею.

Біля села Нові Червища  Камінь-Каширського району  встановлено пам’ятний знак на місці загибелі  Андрія Михалевича. До слова:  протягом 10 років він  збирав документи про діяльність СБ ОУН та УПА. Всі документи були складені в алюмінієвий бідон, якого він наказав закопати в лісі біля села Вужиськ. Одному із жителів Вужиська було доручено відкопати цей бідон, коли настане вільна Україна. Завдяки цьому тепер вивчають, досліджують ці матеріали.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися