У селі Гірка Полонка вшанували пам’ять полеглих у ІІ Світовій війні українців
Волинь

У селі Гірка Полонка вшанували пам’ять полеглих у ІІ Світовій війні українців

8 червня 2018, 18:10
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 8 червня, у селі Гірка Полонка Луцького району була відзначена 75-та річниця  події, що трапилася  2 червня 1943 року, коли  волинське село  стало жертвою грабіжницького нападу підрозділу німецьких окупаційних військ та польського загону допоміжної поліції. Відбулися заходи з вшанування пам’яті воїнів УПА та невинно вбитих загарбниками місцевих мешканців. Участь у мітингу-реквіємі взяли представники духовенства, влади, громадськості та ветерани УПА, -пише Волинська правда.

На початку заходу заупокійну літію за спокій душ воїнів, що віддали життя за Україну та невинно вбитих мирних мешканців відслужили священики УПЦ КП на чолі із Луцьким районним деканом протоієреєм Володимиром Присяжнюком.

 «Літо 1943 року було  дуже важким для нашої землі,  і, на жаль, це був і час українсько-польського протистояння. Тут неподалік був  фільварок, який належав графам Ходкевичам, і була польська залога, яка охороняла те майно, що залишилося, підтримку поляки отримували і від колонії  Антонівка, де була польська «пляцувка», і де готувалися загони для нападів на українські села, і які займалася грабунком і підпалами. І 2 червня 1943 року зі сторони міста Горохова рухалася колона автомобілів і возів із награбованим. Німці та поляки везли те усе до Луцька, щоби доправити потім до інших регіонів. Про те, що сталося тут, довідалася розвідка українських повстанців. Тоді, коли німці та поляки підпалили перші хати, піднявся стовбур диму і розвідка повстанців повідомила, що треба йти на допомогу. Бій відбувався на місці теперішньої Козацької могили, де був лісок. Ворог був розбитий і змушений відступити, і це була, хоч і невелика, але перемога», – так розповів про події, що відбулися у Гіркій Полонці в ці червневі дні 75 років тому директор ЗОШ І – ІІІ ступенів села Гірка Полонка Василь Мацялка.

Учасники заходу  поклали квіти до пам’ятника полеглим у ІІ Світовій війні, біля якого і відбувся пам’ятний захід.  Потім поетеса Сіма Кордунова продекламувала кілька присвячених УПА поезій, а хор «Посвіт» виконав низку повстанських пісень.

   


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися