Більше 207 тисяч волинян підписали декларації з сімейними лікарями
Волинь

Більше 207 тисяч волинян підписали декларації з сімейними лікарями

12 червня 2018, 16:45
0
0
Сподобалось?
0

Тривають докорінні зміни системи охорони здоров’я. В першу чергу, це стосується закладів первинної ланки медицини. Зокрема сьогодні, 12 червня 2018 року, відбулася нарада голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка з головами райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад щодо розгляду та обговорення питань розвитку сільської медицини. Про це інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Як зазначив голова облдержадміністрації, перебуваючи в робочих поїздках на теренах області, чимало питань виникає саме щодо подальшого розвитку медичної галузі в умовах реформування. Відтак, сьогоднішня зустріч надзвичайно важлива та повинна започаткувати тісну співпрацю в подальшому.

– Ми разом працюємо на державу і на кожного українця зокрема. Працюємо на результат. Тому так важливо налагодити тісну та продуктивну співпрацю, – наголосив Олександр Ілліч.

Отже, за словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка, у всьому світі більше 75 % звернень до лікаря розпочинаються та закінчуються на первинній ланці. Тож не дивно, що саме із цього розпочали медичну реформу. Це державний пріоритет. Тож на реалізацію ініціативи Президента України Петра Порошенка щодо розвитку сільської медицини наприкінці 2017 року прийнята Постанова Кабінету Міністрів № 983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості». Так, для Волинської області виділено майже 189,5 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що 5 квітня 2018 року в Міністерстві охорони здоров’я України  відбувся успішний захист проекту спроможної мережі надання первинної медичної допомоги  в області. Відтак, із запланованих 42 нових амбулаторій, 32 будуть відкриті за рахунок коштів Світового банку.

Своєю чергою заступник начальника управління капітального будівництва облдержадміністрації Станіслав Наумчик, наголосив на необхідності виділення співфінансування із місцевих бюджетів на виготовлення проектно-кошторисної документації та завершення юридичного оформлення виділених ділянок під будівництво амбулаторій. Все це дуже важливо для успішного завершення проекту Світового банку на теренах області.

Між іншим, нині триває кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Зокрема, на Волині вже більше 207 тис. чоловік або, 20 % населення області обрали свого сімейного лікаря. Цей процес триватиме до кінця року. Адже з початку 2019 року коштів медичної субвенції не буде, а все фінансування йтиме через Національну службу здоров’я України. Тому так важливо укласти не менше 70 % декларацій для стабільного функціонування медзакладів.

– Машина вже їде. Реформа вже в роботі. І ми або їдемо, підписуємо декларації з сімейними лікарями, або залишаємося на обочині і залишаємо наших лікарів без заробітної плати. Адже якщо 70% населення області не підпише декларацій, то держава коштів не дасть – будемо шукати їх на місцях, - підсумував Олександр Савченко.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися