Дуб-велетень на обійсті
Волинь

800-літній дуб росте у довгожителів

20 червня 2018, 09:52
0
0
Сподобалось?
0

Велетні-старожили з крислатими кронами зростають у селі Городище Ківерцівського району. Їм під 800 літ! Та й досі зеленіють і щедро обдаровують землю жолудями.

– Перша письмова згадка про наше Городище датована ХІІ століттям. Це була оборонна давньоруська споруда навколо села від монголо-татар. Від неї до наших днів лишився лише фрагмент. А колись тут був глибокий рів, заповнений водою, насипаний високий вал. Десь відтоді й ростуть наші дуби, – розповідає сильненький сільський голова Олександр Ходорчук.

А красуються у Городищі три дуби-велетні. Два стоять поряд, на узвишші, а третій – трішки осторонь, на людському обійсті.

Науковці підтвердили: вік дерев перевищує 600-800 років. Обхват найменшого – майже 5,5 метра, найбільшого – понад 7! Увись крони здіймаються на понад тридцять метрів. Тож не дивно, що людина поряд видається схожою на мурашку.

Є перекази, що якось відпочивав під тими дубами й сам Шевченко – коли ще маленьким проїжджав з паном цією місциною, мандруючи з Прибалтики старим Клеванським шляхом. І що в часи Козаччини тут було поселення козаків, а неподалік валу існував курган з козацькою могилою, який в радянські часи зруйнували.

Є припущення, що ці городищенські вікові дуби були посаджені нашими предками-язичниками. Мовляв, це – залишки священного гаю. Бо ж дуба колись шанували як царя дерев, його вважали житлом бога блискавок Перуна. Так це чи ні, сьогодні можна лише здогадуватися.

– А з 1991 року наші велетні стали заповідними, – розповідає далі  Олександр Миколайович. – Так, за рішенням Волинського облвиконкому була утворена ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Городищенські дуби».

Не так давно одне з дерев почало суховершити. Стали шукати причину – й знайшли всередині величезне дупло. Почистили велетня від гнилі, полікували стовбур спеціальними розчинами, зацементували-забетонували, заклали цеглою. І дуб ожив!

Мають довгий вік і люди, на обійсті яких красується один з велетнів. Батько теперішнього власника садиби прожив понад 90 літ, його дід – сто, а прадід – усі 108 літ!

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися