Бездоріжжя обласного значення
Волинь

Бездоріжжя обласного значення

14 липня 2018, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

Дітей до школи везуть кіньми, бо автобус на дорозі провалюється

Стан українських доріг – одне з найболючіших питань для кожної області. Якщо сьогодні чимало центральних шляхів ремонтуються, багато де кладеться свіженький асфальт, то мешканці сіл Сильно, Городище та Клубочин Ківерцівського району Волині мріють бодай про якесь тверде покриття до їхніх населених пунктів. Хоч на паперах мають дорогу обласного значення. Люди у відчаї звернулися до редакції нашої газети, адже їхня дорога справді фактично непридатна для їзди автотранспортом.

Шість кладовищ на три села

– Це справді дорога обласного значення, – показуючи папери, розповідає сильненський сільський голова Олександр Ходорчук. – Але щонайменше останні 27 років, за час незалежності, тут ремонт не робився. Яма на ямі така, що рейсовий автобус не завжди їздить. Куди ми тільки не зверталися – звідусюди надходять відповіді, фактично відписки, що наша дорога включена у ремонт під номером один. Але й далі нічого не змінюється.

У кожному з цих трьох сіл є клуб, ФАП, будинок культури. Має громада сільради дві середні школи, два садочки, лікарню ветеринарної медицини, відділення поштового зв’язку. І аж шість кладовищ. До районного центру від Сильного – 45 кілометрів, до обласного – 55. Село на периферії.

– Як часто ходить до вас рейсовий автобус? – запитую.

– Три рази на день, – каже голова. – Хтось часом обурюється, що йому не підходить графік руху. Але мова зараз про те, аби той автобус хоч ходив. Маємо двох перевізників, які чергуються через тиждень. Треба їм дякувати, що взагалі до нас їздять. Бо хіба раз буває, що маршрутка загрузає на нашій дорозі чи навіть провалюється.

Всипають щебінь сотнями тонн –і не видно

У негоду фактично півтори тисячі жителів залишаються відрізаними від світу. Бо тільки сходить сніг чи надовго задощить – залишки дороги розлазяться. Плачуть, що тоді і рейсовий, і шкільний автобуси не доїжджають до них, а діток на навчання мусять везти кіньми. Людям же треба ще й часом викликати «швидку», пожежну. На допомогу можуть чекати понад годину. Хоч до Журавичів, звідки їдуть екстрені служби, всього 11,5 кілометра…

Поки влада шукає можливість відремонтувати цю горе-дорогу, її взялися латати благодійники. Кілька підприємців уже «вкинули» у найбільш проблемні місця понад дві сотні тонн щебеню. Та їх фактично не видно. Люди знайшли десь списаного старенького грейдера, щоб рівняти шлях, випрошують у колгоспі трактора, у лісгоспі – солярку. Розуміють: якщо сьогодні нічого не робитимуть, завтра до них хіба гелікоптером можна буде долетіти.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися