Чому родовід Ісуса ведеться не від Марії, а від Йосифа?
Волинь

Чому родовід Ісуса ведеться не від Марії, а від Йосифа?

13 липня 2018, 13:22
0
0
Сподобалось?
0

«Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чому у родоводі Ісуса Христа від Адама в Євангелії згадується, що батьком записаний Йосип, а немає Маріїної лінії?»

Павло К., м. Луцьк, Волинська область

На запитання читача відповідає священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії:

– Родовід Ісуса наводиться у двох місцях Біблії – у першому розділі Євангелія від Матвія та в Євангелії від Луки. Матвій відстежує генеалогію Ісуса від Авраама. Лука – від Адама. Тим не менше, є вагомі підстави вважати, що і Матвій, і Лука насправді простежували абсолютно різні родоводи.

Наприклад, Матвій стверджує, що батьком Йосифа був Яків, водночас Лука батьком Йосифа називає Іллю. Матвій проводить лінію через Соломона, сина Давида, а лінія Луки проходить через Нафана, сина Давида. В обох родоводах фактично відсутні спільні імена. Деякі люди вказують на ці відмінності як на докази помилковості Біблії. Проте євреї були дуже скрупульозними, особливо щодо родоводів. Немислимо, щоб Матвій і Лука побудували дві абсолютно суперечливі генеалогії однієї і тієї ж лінії. Тож найбільш консервативні дослідники Біблії, вивчивши чимало документів, припускають, що Лука записав генеалогію Марії, а Матвій – Йосифа. Матвій слідував лінії Йосифа (законного батька Ісуса) через Соломона, сина Давида. Лука ж притримувався лінії Марії (кровної матері Ісуса), через Нафана, сина Давида. Оскільки у грецькій мові немає слова «зять», то Йосиф міг бути записаний як «син Іллі», що одружився на його дочці Марії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися