У Маневицькому районі здихають свині
Волинь

У Маневицькому районі здихають свині

10 серпня 2018, 11:00
0
1
Сподобалось?
1

Але африканської чуми не виявлено

У Маневицькому районі біда – у деяких селах масово дохнуть свині. І коли одні про падіж мовчать і тишком-нишком викидають тушки у лісові хащі, інші викликають ветеринарів. Уже є результати досліджень відібраних проб від хворих тварин.

Чого гріха таїти: бояться наші люди піднімати шум про те, що у них свині вимирають. Як думає дядько? От у сусіда свиня здохла, а моя ще ніби нічого – їсть і хрюкає. Щоб кабана виростити, скільки ж то праці треба вкласти і грошей! А наїдуть різні служби, змусять дорізати. Бо ж уже начувані про карантинні заходи, введенні у зв’язку з африканською чумою. Наприклад, нещодавно такі ввели у Володимирецькому районі сусідньої Рівненщини.

Дуже велика помилка людей – мовчати, – переконаний начальник управління ветеринарної медицини у Маневицькому районі Анатолій Неродик. – Повірте, не всі свині хворіють на африканську чуму. У взятих пробах тварин у дикій фауні та господарствах Маневицького району наразі  збудника африканської чуми не виявлено. Є інші небезпечні  хвороби, які мають схожі клінічні ознаки, але при цьому  лікуються. При вчасному зверненні та дезінфекції падежу тварин не буде. Наприклад, у Цмінах люди були дуже занепокоєні, що свині почали здихати. Нам повідомили одразу, приїхали, відібрали проби для дослідження. Уже відомі результати. Тамтешні свині хворіють на пастерельоз і пневмококоз. Спеціалісти провели дезінфекцію і, гадаю, що у цьому селі все буде добре.

За словами Анатолія Спиридоновича, не всі такі свідомі. У деяких селах починають бити на сполох, коли у хлівах свиней майже не залишається.

Лише за останній тиждень головний ветлікар району був присутній на восьми сходах селян, де терпеливо пояснював, у яких випадках треба звертатися до спеціалістів. Найпершим «дзвіночком» є висока температура у хрюші, відмова від їжі. І хоч пастерельоз хвороба не така небезпечна, як африканська чума, все ж у їжу вживати м’ясо заражених свиней забороняється.

– Наші люди як думають: почала свиня слабувати – доріжу. А перш, ніж це робити, потрібно, щоб тварину оглянув ветеринар. І лише він може дати дозвіл на забій. Не можна також продавати поросят, народжених від хворої свинки. А якщо тварина померла від хвороби, то її тушку слід утилізувати у спеціально відведеному місці, а не просто викинути у лісі, – зазначив Анатолій Неродик.  

Багатьох, звичайно, цікавить питання, чи можна їсти м’ясо перехворілих  пастерельозом свиней. Так, але при правильній обробці. Слід брати шматки вагою не більше двох кілограмів, проварювати їх. Температура всередині цілого шматка повинна сягати понад 85 градусів, а м’ясо свині стає сірувато-білим в розрізі.

Як уберегти свиней від захворювань? Як сказав Анатолій Неродик, дуже довго збудник будь-якої хвороби тварин може жити в копченостях. Тому не варто ні купувати такої продукції на стихійних ринках, ні приймати подарунків від родичів із сусідніх областей. Перенощиками можуть бути і самі господарі, які, наприклад, їдуть на Рівшенщину копати бурштин або збирають у лісі ягоди і гриби. Тому варто мати змінне взуття, у якому заходити у хлів до свиней. Всі продукти піддавати термічній обробці, навіть яблука і груші. Бо хвобобу на своїх лапах можуть переносити собаки і коти. Обов’язково у хлівах потруїти гризунів і провести дезінфекцію.      

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Передрук заборонено!

 

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися