Дружна родина Віри МАРЧУК
Волинь

У свої вишиванки одягнула всю родину

24 серпня 2018, 09:34
0
0
Сподобалось?
0

А також подарувала громаді рушник з тризубом та калиною

У Віри Марчук із Лукова Турійського району більше  п’ятдесяти вишитих сорочок та майже вдвічі більше рушників. А різноманітних серветок, доріжок, ікон, картин та інших мистецьких виробів і не злічити –  вони на всі випадки життя. «Ідемо до вишивальниці в музей», – кажуть місцеві школярі, коли навідуються на одну із тихих селищних вулиць, де живе майстриня.

– В оздоблені українським орнаментом сорочки одягнула всю родину: дітей, сватів, семеро онуків,  правнука і ще багатьох родичів, друзів та односельців, – із сяючими від щастя очима показує жінка фото, на якому всі найрідніші  люди. – Коли ж в сільраді попросили вишити рушник до річниці створення ОТГ, яку відзначали цьогоріч  28 липня, погодилася, бо ж це для дорогих моїх односельців.

До річниці новоствореної громади жінка вишила рушник, на якому відтворила символ української державності – тризуб, герб древнього Лукова та оспіване у піснях червоне гроно калини.

Самобутньому національному ремеслу Віра Миколаївна навчалася в чотири роки у своєї… мами. Та піде поратися по господарству, а дівчинка продовжує її роботу. «І як ця квіточка дошитою стала?» – дивується мати, коли повернеться до полотна та голки, а Віра радіє, що неньці  допомогла.

 – Мала я стати медиком, та після першого курсу медучилища обрала статус дружини, – каже жінка. – І не жалкую, що залишила навчання, бо в парі з люблячим чоловіком прожили п’ятдесят щасливих років. Бог подарував хорошу родину. Всі троє дітей закінчили школу із золотою медаллю. Син віднедавна працює суддею Верховного Суду України, доньки: Людмила – педагог, Ольга здобула фінансово-економічну освіту. Усім їм, щоб пам’ятали, хто вони в цьому світі, якого вони роду і як потрібно йти по життю, вишила Шевченків «Заповіт». Усе життя пропрацювала санітаркою в дружному колективі місцевого протитуберкульозного диспансеру, – тепло згадує й про колег.

Віра Миколаївна – активна учасниця  народного аматорського фольклорного ансамблю «Калинонька» Луківського селищного будинку культури, який дарує глядачам мистецтво пісні ось вже тридцять років  і є бажаним на багатьох концертах та фестивалях.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися