Незабутня волинянка Наталія Ужвій
Волинь

Незабутня волинянка Наталія Ужвій

7 вересня 2018, 16:41
0
0
Сподобалось?
0

8 вересня  1898 року в місті Любомль народилась майбутня українська актриса театру та кіно Наталія Ужвій. Сьогодні в Любомльському краєзнавчому музеї відбулась лекція-презентація краєзнавця та колекціонера Миколи Дзея на тему: “Життя і творчість Наталії Ужвій (з нагоди 120-річчя від дня народження)”. Про це йдеться на Facebook-сторінці музею.

Учням та вчителям Любомльського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 – районна гімназія імені Наталії Ужвій” та ЗОШ №2 м. Любомль, працівникам культури Любомльської ОТГ,  жителям та гостям  міста презентували  фотографії, особисті речі та документи, пов’язані із життям відомої акторки, уродженки м. Любомль Наталії Ужвій.

Селянська родина Ужвій  була багатодітною. Наталія мала п’ять братів та дві сестри.

В пошуках роботи батько перевозить сім’ю до столиці Польщі, де працює на залізниці. Саме тому першу освіту Наталія здобула в залізничному училищі. Але театр і школа стали основою її тодішнього життя. З 1926 по 1936 роки акторці вдалося працювати в легендарному театрі «Березіль» під керівництвом видатного українського режисера Леся Курбаса.

В 1926 році сталась знаменна подія в житті акторки – її перша роль в кіно. Дебют – радянський чорно-білий німий фільм 1926 року «П.К.П.» («Пілсудський купив Петлюру»). Другою кінострічкою з Наталією Ужвій став теж чорно-білий німий художній кінофільм «Тарас Трясило».

В 1936 році Наталія переїхала жити і працювати в Київ і стала актрисою Київського державного академічного українського драматичного театру імені Франка. Але пам’ять про Ужвій назавжди залишилась в Харкові. Скульптор Матвій Манізер створив скульптуру шевченківської Катерини за образом Ужвій. Тепер ця скульптура прикрашає центр Харкова.

Під час Другої світової війни Наталія Ужвій продовжувала зйомки в кіно. Найбільший успіх принесла стрічка «Радуга». Виконавицю головної ролі Наталію було відзначено навіть Сталінською премією.

Померла актриса в Києві 22 липня 1986 року. Похована на Байковому кладовищі. Після смерті актриси на будинку, де вона жила в Києві, встановлено меморіальну дошку. В репертуарі Ужвій близько 213 ролей у театрі і 20 в кінофільмах. Іменем Наталії Ужвій названо Будинок ветеранів сцени в Пущі-Водиці. У Києві, Луцьку, Любомлі на честь Наталії Ужвій названо вулицю.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися