Потерпілий Юрій Омелюх
Волинь

Офіцер підстрелив солдата

10 вересня 2018, 17:57
0
0
Сподобалось?
0

Тепер колишній контрактник на інвалідному візку

Колишній старший лейтенант ЗСУ Вадим Попов з необережності чи нібито з інших причин підстрелив солдата-контрактника Юрія Омелюха. Справа розглядається у Старовижівському районному суді. Однак рідні та колеги потерпілого сумніваються у справедливості вироку, тому уважно спостерігають за судовим процесом.

У 2014 році Юрій Омелюх з Лукова підписав контракт зі Збройними силами України. Через деякий час його відправили в АТО під Волноваху. Кілька разів боєць приїжджав на ротацію у військову частину, що в Старовижівському районі.

– Того дня в частині чергував  старший лейтенант Вадим Попов. Він  чистив зброю, коли я зайшов у приміщення, – розповідає Юрій Омелюх. – Я зрозумів, що офіцер напідпитку, бо він махав пістолетом. Спробував зробити йому зауваження. «А хочеш, вистрелю?» – запитав Попов у мене. І раптом  пролунало кілька пострілів.

Одна з куль зачепила Юрію Омелюху печінку та жовчний міхур і застрягла у хребті. Потерпілого доставили у Ковель, де й прооперували, видалили жовчний та вийняли кулю. Але для подальшого лікування бійця транспортували у Львів.

Колеги Юрія Омелюха розповідають, що в крові Вадима Попова і справді виявили 0,7 проміле алкоголю, що офіцер, який був черговим у частині, замість того, щоб виконувати свої прямі обов’язки, відволікався на балачки з дівчатами, а його пістолет чомусь був не в кобурі, а на столі.

 – Юра відслужив сім місяців в АТО, повернувся звідти неушкодженим, а тепер в інвалідному візку, – каже його батько Леонід Георгійович. – Він пережив вісім операцій, ходити не може з лютого 2016 року. У нього й досі страшні болі, не може спати, не допомагають знеболюючі.

За словами рідних та друзів хлопця, винного начебто хочуть виправдати. Звідки такі побоювання? Нібито родичі Вадима Попова можуть вплинути на винесення вироку. Сам же старший лейтенант родом з Луганської області, його зві­ль­нили з лав Збройних сил України, і нині Вадим перебуває під підпискою про невиїзд. Представники громадських організацій переконані, що Попов може втекти в Росію, де зараз працює його батько. Втім, обвинувачений поки що без проблем з’являється на кожне судове засідання.

Як стверджувала адвокат потерпілого, військова прокуратура кваліфікувала кримінальну справу як необережне поводження зі зброєю, але попередні експертизи, проведені в процесі  розслідування, не дали чітких відповідей на чимало ключових запитань. Тому вона звернулася з клопотанням провести ще одну експертизу, яка допоможе встановити, умисними чи необережними були дії Попова,  які саме  правила поводження зі зброєю порушив обвинувачений, чи міг він уникнути трагедії. І суд задовольнив це клопотання. Експертиза може тривати й кілька місяців, тому дата проведення подальших слухань не визначена.

Вадиму Попову загрожує службове обмеження на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк, або позбавлення волі на строк до трьох років. Яке покарання Вадиму Попову призначить Старовижівський районний суд, в неупередженості якого сумніватися підстав поки що немає, – покаже час.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися